Még egy jó hónapig zárva marad a bánya

Még egy jó hónapig zárva marad a bánya

- 2022. szeptember 6. 7:35

Egy szakértői vélemény késése miatt még legalább egy hónapig zárva marad a parajdi sóbánya, közölte a Székelyhon.ro portál a bányaigazgatóra hivatkozva.

A bányát, amely Székelyföld egyik legkeresettebb turistaattrakciója, július 23-án kellett bezárni, amikor a turisták számára megnyitott csarnokok felé vezető járat mennyezetén elkezdett beszivárogni a sótömb fölötti talajvíz, és paladarabok hullottak az útra. Seprődi Zoltán bányaigazgató a portálnak elmondta: megszüntették a beszivárgást és a múlt hét közepén sikeres volt a bányajáratban kamionokkal és autóbuszokkal elvégzett terhelési teszt. A munkaügyi felügyelőség azonban egy szakértői véleménytől teszi függővé a nyitást, amelynek elvégzésére egyetlen bukaresti szakértő rendelkezik jogosultsággal, aki negyven napos határidővel vállalta azt, mondta az igazgató.

A parajdi sóbánya 120 méterre a felszín alatt található látogatható csarnokaiba autóbuszok szállítják a látogatókat. A beszivárgás annak a járatnak a mennyezetén történt, amelyiken az autóbuszok közlekednek.
Korábban naponta 2500-3000 látogatójuk is volt, a látogatási szinten játszóterek, foglalkoztató és kikapcsolódási terek, ökumenikus kápolna és moziterem is található.

(mti)

Borító: Só a parajdi bányából (Magyar Természettudományi Múzeum CC BY-NC-ND)