3D nyomtatással gyártanak orvosi védőeszközt Ózdon

3D nyomtatással gyártanak orvosi védőeszközt Ózdon

- 2020. április 1. 4:36

A technikai lehetőséget kihasználva készült első álarcokat már át is adták a helyi kórháznak.

Az ózdi B-Commtech Mérnökiroda Kft., és a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. Digitális Erőműve közösen csatlakozott azokhoz a nyílt forráskódú fejlesztőkhöz, akik a világon – így Magyarországon is – valamilyen technikai eszközzel segítik az egészségügyben dolgozók áldozatos munkáját a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. Az Almási Balogh Pál Kórházba most érkeztek meg azoknak a védő álarcoknak az első példányai, amelyek fejpántjai 3D nyomtatással készültek.

Kiváló szakemberek

– Büszkének kell lennünk kórházunkra, az ott dolgozó orvosokra, ápolókra és minden segítséget meg kell adnunk számukra, hogy a legnehezebb napokban is biztonságosan tudják elvégezni munkájukat – fogalmazott Riz Gábor országgyűlési képviselő. – Nagy öröm számomra, hogy vannak olyan kiváló szakemberek, mérnökök városunkban, akik tudásukat, eszközeiket és segítségüket minden ellenszolgáltatás nélkül felajánlják egy nemes ügy érdekében.

A Forum Hungaricum munkatársai ezekben a napokban is folytatják a digitális fejlesztéseket, most szükség szerint nem csak a pedagógia, hanem az egészségügy szolgálatában is. Az eszközök elkészítését a Felkor2000 Kft. is támogatja.

– Nem csupán az ózdi kórházba tudtunk hozni a már elkészült termékből, az egyik legnagyobb háziorvosi körzet is kapott 6 példányt a cseppfertőzéstől védő álarcokból – mondta el Lovas Lajos, a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Kell az utánpótlás

A 3D-s nyomtatóval végzett munka a következő napokban folytatódik Ózdon, hiszen az eddig elkészült védőeszközök már „munkába is álltak”, így szükség van az utánpótlásra.

– A megkezdett munkánk kapcsán egy felhívást szeretnék intézni a térségünkben 3D nyomtatóval rendelkezők felé. Örülnénk, ha többen meghallanák a hívó szót és csatlakoznának hozzánk annak érdekében, hogy minél gyorsabban, minél több segítséget nyújthassunk orvosainknak – tette hozzá Bojtos Zoltán, a mérnökiroda vezetője.

(A borítóképen: Az első néhány darab álarcot már átadták az ózdi kórház vezetőjének)
Forrás: boon.hu

A cikkhez kapcsolódik