5 éves lett a MaNDA DB

5 éves lett a MaNDA DB

- 2018. március 23. 12:06

Idén öt éve, hogy a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. jogelődje, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet 2013-ban létrehozta a MaNDA DB-t. A kulturális adatbázis közgyűjteményi és közművelődési partnerintézmények által feltöltött digitalizált kulturális tartalmakat gyűjti és teszi közzé az Európai Digitális Könyvtár, az Europeana oldalán.

Lovas Lajos a Forum Hungaricum ügyvezető igazgatója még 2013. március 23-án a Balatoni Múzeum “Üdvözlet a Balatonról” című kiállítás megnyitóján mutatta be először a mandadb.hu webcímen elérhető digitális archívumot. Az azóta eltelt öt év alatt több mint 170, különböző típusú közművelődési és közgyűjteményi intézmény csatlakozott a társaság által koordinált Országos Kulturális Digitalizációs Közfoglalkoztatási Programhoz és több mint fél millió rekorddal és kilenc millió hozzátartozó metaadattal gyarapította az online gyűjteményt.

Közfoglalkoztatás a partnerintézményekben
Digitalizálás a partnerintézményekben

Régi balatoni képeslapok, ma már retroként emlegetett reklámfotók, a country-stylehoz, azaz a vidéki stílushoz jól passzoló népi kultúra tárgyi emlékei között lehet böngészni, kutatni. Az adatbázis látogatói nézegethetnek egykori színházi plakátokat, színészportrékat, műsorfüzeteket; lapozgathatnak antikvárnak számító levéltári anyagokban, könyvtári gyűjteményekben.

A Forum Hungaricum által működtetett MaNDA DB unikális jellegét az adatbázis tartalma adja, amely olyan nemzeti kultúrkincseket tesz elérhetővé és újra felhasználhatóvá, amelyek számos esetben láthatatlanok a látogatók előtt. A múzeumok raktáraiból, magángyűjtők pincéiből előkerült leletek, műtárgyak a digitalizálás során megtekinthetővé, hozzáférhetővé válnak.

A Forum Hungaricum a kormány Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégiája révén dedikált nemzeti szakági aggregátori szerepkörrel rendelkezik. Működési területéhez az egyéb (kulturális) intézmények, kiemelten egyházi fenntartású intézmények tartoznak. A Forum Hungaricum hozzájárul a magyar nemzeti kultúrkincsek elérhetővé és újra felhasználhatóvá tételéhez az Europeana-n keresztül is, ezáltal Magyarországnak lehetősége nyílik rengeteg új adattal, digitális dokumentummal bővíteni az Európai Unió elektronikus könyvtárát.

Virtuális kiállítások a MaNDA DB anyagaiból
Virtuális kiállítások a partnerintézmények anyagaiból a MaNDA DB felületén

A digitalizált kulturális tartalmak keresése és böngészése mellett a MaNDA DB adatbázis tételeiből összeállított, hetente bővülő tematikus virtuális kiállításokat is megtekinthetnek az érdeklődők. A mai napon jelent meg a 100. virtuális kiállítás, amely a Forum Hungaricum Digitálisarchívum-fejlesztési Osztályának kedvenc tételeit mutatja be.

A cikkhez kapcsolódik