52 alkotó 83 művel köszönti a kongresszust

52 alkotó 83 művel köszönti a kongresszust

- 2021. szeptember 8. 8:30

Szent István öröksége címmel nyílt Kárpát-medencei keresztény magyar alkotóművészeti kiállítás kedden a Szent István-bazilika altemplomában a XV. Ars Sacra Fesztiválhoz kapcsolódva, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) keretében.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a kiállítás megnyitóján Szent István alakját idézte fel. Kiemelte: amikor róla beszélünk, a legnagyobb feladatunk megérteni, hogy hogyan gondolkodott, hogyan látta a világot. Arról beszélt, mit jelent Szent István a magyarság számára és mi nevezhető az ő örökségének, mi az, ami a mai napig hatással van sorsunkra, mindennapi életünkre. Szólt arról, hogy első királyunknak köszönhetjük a jogrendszerünk alapjait, amely stabilitást biztosított. Beszélt a szentkorona-eszméről, kiemelve: egyedülálló módon Magyarországon nem a király, hanem a Szent Korona uralkodott, a korona megosztja a hatalmat a király és a nép, majd a nemzet között. A királynak nem elég megörökölnie a címet, arra méltónak is kellett lennie, különben leválthatóvá válik. Arról is beszélt, hogy az ország népei hosszú évszázadokon keresztül egyenlő jogok birtokában, egymást segítve élhettek.

Kapu a kiállításhoz (Magyar Ferences Könyvtár CC BY)

Kásler szerint ebben a helyzetben, amelyben most vagyunk, a magyarság megmaradásának egyetlen lehetősége az, ha ugyanazt csinálja, mint amit Szent István csinált. Támaszkodik a hagyományaira, támaszkodik az őseire, adott esetben mi például Szent Istvánra, gyakorolja a hitet és megérti azt, ami történik a Földön, és ami történik azon kívül. Mint mondta, a művészet arról szól, hogy megpróbálja az ember kifejezni az érzéseit, a gondolatait és a viszonyulásait embertársaihoz, a teremtett világhoz, mindenhez, ami afölött van, a legkülönbözőbb módokon, szóban, írásban, megformázva, színekkel, ritmusokat, dallamokat teremtve. Szent István öröksége a kiállítás címe szerinte rendkívül nagy vállalkozás volt a Kárpát-medencei magyar művészektől, hogy ezt az örökséget próbálták meg különböző formákba önteni.

Látogatók a tárlaton (mti)

Zachar Péter Krisztián, a Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért Alapítvány elnöke arról beszélt, hogy az új világrend súlyos kihívásai közepette, számos globális és európai válság nyomán újra és újra keressük a magyarság fennmaradásának kulcsát. Ez pedig meglátásunk szerint nem más, mint a közösség megtartó erejébe, az isteni szeretetbe vetett hitünk, az evilági összetartozástudatunk és transzcendens kapcsolódásunk mindennapi megélése. Mint mondta, az alapítvány, amelyet a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége hívott életre, a magyar nemzet egységének megerősítése és a Kárpát-medence keresztény értékeinek megőrzése érdekében jött létre. Feladatuknak tekintik a Kárpát-medencei magyarság megmaradásának elősegítését, céljuk, hogy elősegítsék a szülőföldön való boldogulást, az anyagi és szellemi gyarapodást, a nyelv és kultúra megőrzését, az anyaországgal való és az egymás közötti sokoldalú kapcsolat kiépítését. Mindebben kiemelt szerepe van a keresztény evangelizációs tevékenységnek.

Művek a tárlatról (mti)

A Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért Alapítvány és a Józsa Judit Művészeti Alapítvány rendezésében megvalósuló kiállítás, amelynek fővédnöke Áder János köztársasági elnök, szeptember 12-ig látogatható. Mint elhangzott, a rendezvényen kiállító 52 alkotóművész utal az 52. NEK-re, valamint ezt kiegészítve a Nemzetstratégiai Intézet gyűjteményéből válogatott művek alkotóinak számával, az összesen 83 alkotóművész részvételével utalnak a 83 évvel ezelőtt Magyarországon tartott NEK eseményére is.

(mti)

Borító: Egy korpusz és egy látogató a kiállításról (mti)