56-os vonatkozású filmmel indult a SZEMREVALÓ

56-os vonatkozású filmmel indult a SZEMREVALÓ

- 2018. szeptember 28. 10:59

Lars Kraume rendezésében az 56-os vonatkozású, valós eseményeket feldolgozó Néma forradalom című filmmel indult csütörtökön a budapesti Művész moziban a SZEMREVALÓ│SEHENSWERT FILMFESZTIVÁL.

A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös rendezvénye szeptember 27. és október 7. között immár hetedik alkalommal hozza el a német nyelvterület új filmjeinek legjavát, eredeti nyelven, magyar felirattal. 5 tematikus blokkban – Folyamatos múlt, Nő és férfi, Csak azért is, Kié a hatalom? és Rövidfilmek – 17 filmet vetítenek. A SZEMREVALÓ programját hét közönségtalálkozó is színesíti majd. Egy kisebb válogatást bemutatva Szegeden, Debrecenben és Pécsett is lesz SZEMREVALÓ.

A tizedik évfordulóra Amerikában kiadott emlékérem (Jósa András Múzeum CC BY-NC-ND)

Szeptember 27-én 19 órakor a Művész moziban az idei Müncheni Filmfesztiválon Békedíjjal és rendezői díjjal méltatott, valós eseményeket feldolgozó Néma forradalom (Das schweigende Klassenzimmer) nyitotta az idei SZEMREVALÓT. A film a nagysikerű Az állam Fritz Bauer ellen című film rendezőjének új alkotása. Két NDK-s gimnazista ráveszi az egész osztályt, hogy egyperces néma csenddel fejezzék ki szolidaritásukat az 56-os magyar forradalom iránt. Az ügy a Stasi fülébe jut, és komoly vihart kavar. A fesztivált követően a film a mozikban is látható lesz majd. A fesztivál programjáról a www.szemrevalofesztival.hu címen tájékozódhat.