57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

- 2017. április 21. 9:45

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Az intézmény honlapján eddig csak a legelemibb információk voltak elérhetők, noha a múzeumegyüttes a világ egyik legjelentősebb műgyűjteménye. Az új honlapon egyelőre 13 ezer oldalnyi információ található öt nyelven, több mint 3000 műalkotás nagyfelbontású fotója tölthető le, és 57 virtuális túrát lehet tenni a gyűjteményeken kívül akár a vatikáni kertekben vagy a castelgandolfói pápai nyaralóban.

A http://www.museivaticani.va/content/museivaticani/en.html címen kezdetnek 4000 műalkotásról található információ a vatikáni múzeumokban kiállított 20 ezerből, de egy éven belül a teljes kiállítási anyag katalógusát elérhetővé akarják tenni online. Barbara Jatta, a múzeumok januárban hivatalba lépett új igazgatója – az első nő a több mint fél évezrede fennálló intézmény élén – hosszabb távon hozzáférhetővé akarja tenni a Vatikán birtokában lévő összes – mind a 200 ezer – műkincset, a közszemlére tetteken kívül a raktárakban porosodókat is. A legtöbb látogatót vonzó nevezetesség, a Sixtus-kápolna jelenleg csak egy 360 fokos fotón tekinthető meg, de már dolgoznak a szentély virtuális bejárhatóságán.
Az új portál tovább könnyíti az online jegyvásárlást és előjegyzést is, amivel a Vatikán a múzeumok előtt kígyózó hosszú sorok teljes felszámolását szeretné elérni. Ferenc pápa bátorítja, hogy az eredetileg csak kevesek műélvezetének szánt remekműveket minél többen megtekinthessék. Az 1506-ban alapított Vatikáni Múzeumokat évente 6 millió látogató keresi fel.

(mti)