75 évvel ezelőtt ezen a napon indult el az első németeket kitelepítő vonat

75 évvel ezelőtt ezen a napon indult el az első németeket kitelepítő vonat

- 2021. január 19. 10:00

A sváb kitelepítés az egész nemzet pótolhatatlan vesztesége, írta közösségi oldalán a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapján.

Kovács Zoltán a bejegyzésében emlékeztetett, 75 évvel ezelőtt ezen a napon indult el Budaörsről az első vonatszerelvény, amely az elüldözött német honfitársainkat szállította el az ország területéről. Hozzátette, amikor az első marhavagonok elindultak Németországba, a magyarországi németek kitűzték a vagonokra a magyar zászlót, amire azt írták: Isten veled, Hazánk! Ahogy pár évvel ezelőtt Orbán Viktor miniszterelnök is mondta, a diktatúrában is a haza az egyetlen, ami nem árulhat el – azt csak ember teheti, hangsúlyozta az államtitkár.

Egy könyv a sok közül (MaNDA)

Mint írta, csupán egy nap alatt ezer embert vittek el. Amit akkor hivatalosan csak kitelepítésnek hívtak, valójában sokkal több és kegyetlenebb volt annál. A feketelistára került hazai németség mintegy felét, csaknem 500 000 embert fosztottak meg magyar állampolgárságától, ingóságaitól, ingatlan vagyonától, idézte fel Kovács Zoltán. A történelem szégyene, hogy német honfitársainkat a kollektív bűnösség elve alapján deportálták marhavagonokban Magyarországról. Emlékezzünk ma rájuk: az ártatlan áldozatokra, az embertelen szenvedést átélőkre, mindazokra, akiket akkor megfosztottak hazájuktól!

(mti)

Borító: A kitelepítettek halottaikat is itt hagyták: zsámbéki temető (MaNDA)