A 150 ezer negatív betekintést kínál a szocialista Budapest mindennapjaiba

A 150 ezer negatív betekintést kínál a szocialista Budapest mindennapjaiba

- 2020. június 23. 10:05

A magyar főváros szocialista kori történetét reprezentáló mintegy 150 ezer darabos fényképgyűjtemény került Budapest Főváros Levéltárába.

A levéltár közleménye szerint a gyűjtemény a hatvanas évektől a rendszerváltás időszakáig tartalmaz fotónegatívokat. A csaknem 150 ezer darabos kollekció a Fővárosi Fotó Vállalat (Főfotó) Riporteri Osztályának egykori fotóarchívuma. A kollekció a Főfotóval szerződésben álló vállalatok, intézmények és más szervezetek számára készített fényképeket tartalmazza. Találhatók benne felvételek a szocialista korszak fővárosi gyárairól, különféle üzletekről, szakmai vásárokról, valamint termék-, reklám-, esemény-, város- és tájfotók, illetve portrék is.

A Lehel téri piacon, 1945-ben (MaNDA)

Az első digitalizált állományokban láthatók képek az 1987-es Filmszemléről, a Fővárosi Kézműipari Vállalat 1984-es divatbemutatójáról, a Szinyei Merse Pál Gimnáziumról (1986), a Főfotó vállalati tanácsválasztásáról (1985) és az 1986-os I. Bridzs Európa Bajnokságról is. Mint írják, a fényképek rendszerezése, leírása és digitalizálása várhatóan több évig tartó munkafolyamat lesz, de a feltárással kapcsolatos első eredményeket már a következő hónapokban megosztják az online felületeken. A szerteágazó témájú fotóanyag betekintést kínál a szocialista Budapest mindennapjaiba, ami a közelmúlt és a fotózás iránt érdeklődők számára egyaránt érdekes és tanulságos múltidéző utazásnak ígérkezik.

(mti)

Borító: Mulatnak a Béke Szállóban (MaNDA)