A 294 alkotásból a kínai grafikusé lett a legjobb

A 294 alkotásból a kínai grafikusé lett a legjobb

- 2018. október 15. 8:45

Csing Liu kínai képzőművész Mesterek című sorozatával nyerte el az ötödik Székelyföldi Grafikai Biennálé fődíját, a Kovászna megyei önkormányzat sajtószolgálata.

A grafikai szemlére beválogatott 294 alkotásból szombat este nyílt kiállítás a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban, majd azt követően a Tamási Áron Színházban tartották a díjátadó ünnepséget. A biennáléra 58 országból több mint 900 alkotó összesen 2250 művet küldött be. A nemzetközi zsűri ezek közül választotta ki a díjazott munkákat. Ferencz S. Apor, a grafikai szemle kurátora a kiállításmegnyitón azt tartotta a rendezvény egyik legfontosabb eredményének, hogy az alkotók nagy számban reagáltak a biennálé koncepciójában megfogalmazott felvetésre: a pixelalapú kép és a hagyományos grafika viszonyának összetett kérdéseire. Mint fogalmazott: arra keresték a választ, hogy miként találkoznak a hagyományos és a digitális technikai megoldások.

A fődíjat elnyert Csing Liu kétezer eurós jutalmat kapott. A Nagy Pálról elnevezett Maros megyei díjat a lengyel Jakub Jaszewszki nyerte el Xfirewall és Xerror című munkáival. A Nagy Imréről elnevezett Hargita megyei díjat az Egyesült Államokban élő Art Werger kapta Life Below című munkájáért. A Plugor Sándorról elnevezett Kovászna megyei díjat a németországi Samira Zamani nyerte el Back In The Day című művével. A három székelyföldi megye által felajánlott díjak értéke egyenként ezer euró. Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának 500 eurós díját Razvan Anton (Románia) kapta Fading Study című művéért. A Székelyföldi Grafikai Biennálét a három székely megye és az ezekben működő kulturális intézmények szervezték meg immár ötödik alkalommal. A biennálé kiállítását Sepsiszentgyörgy után Csíkszeredában nézheti meg a közönség.

(mti)

Borító: grafikaiszemle.ro