A nyíregyházi Jósa András Múzeum lett Az év múzeuma

A nyíregyházi Jósa András Múzeum lett Az év múzeuma

- 2019. május 20. 9:21

Sokan látogattak ki a 24. Múzeumok Majálisára a hétvégén a megújult Múzeumkertbe.

Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár a megnyitón kiemelte: a Múzeumok Majálisa kiváló alkalom, hogy a családok együtt legyenek, értékes időt tölthessenek el közösen. A politikus hozzáfűzte: a múzeumokból és közgyűjteményekből tudunk legtöbbet meríteni ahhoz, hogy a történelemre alapozott helyes döntéseket hozhassunk egyénként, családként és nemzetként egyaránt. A kétnapos rendezvényen több mint száz múzeum és kiállítóhely programjai, koncertek és kézművesvásár várja az érdeklődőket a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében, emelte ki a rendezvényre küldött üzenetében Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, akinek köszöntőjét távollétében Kassai Hajnal, az Emberi Erőforrások Minisztériuma főosztályvezetője olvasta fel. Sánta Péterné, Józsefváros alpolgármestere hangsúlyozta: a felújított Múzeumkert méltó környezetet nyújt az ország első számú múzeumának.

A Múzeumkert 1906-ban (Kuny Domokos Múzeum CC BY)

A Múzeumok Majálisa megnyitóján adták át Az év múzeuma és Az év kiállítása díjakat. Az elismeréseket a nyíregyházi Jósa András Múzeum munkatársai, valamint a székesfehérvári Szent István Király Múzeum Réber László-tárlatának rendezői vehették át. Az év múzeuma 2019 pályázaton különdíjat kapott a Kegyeleti Múzeum – Temetkezési és Kegyeleti Szakgyűjtemény, elismerő oklevélben részesült a szentesi Koszta József Múzeum és a fővárosi Sziklakórház Atombunker Múzeum. Az év kiállítása 2019 pályázaton a bíráló bizottság különdíjjal jutalmazta a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum Zár(ol)va – A gödöllői kastély titkos élete, 1950-1990 című tárlatot. Elismerő oklevelet vehettek át a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) – Országos Színháztörténeti Intézet és Múzeum Mesés bábok – bábos mesék című, a PIM Kazinczy Ferenc Múzeuma Újhely és a Nagy Háború című, a budapesti Tomory Lajos Múzeum Ekevasba fogott madárszárny című, valamint a miskolci Herman Ottó Múzeum Dinók Földjén – MezoZOOikum, című kiállításának alkotói is.

A Józsa András Múzeum képviselői az elismeréssel (mti)

A majálison az érdeklődők belülről is megtekinthetnek egy muzeális Nysa mentőautót, felülhetnek egy velocipédra, megismerkedhetnek a termonukleáris alapú villamosenergia-termeléssel, kipróbálhatnak büntetés-végrehajtási eszközöket, sőt lovagi felszerelésbe is bújhatnak. A Nemzeti Múzeum belső tereiben a Műtárgysétány’89 a rendszerváltoztatás évét idézi fel.

(mti)

Borító: mti