A Balaton zenekar is megemlékezik Adyról

A Balaton zenekar is megemlékezik Adyról

- 2019. január 24. 12:25

Emlékkiállítással, a költő hagyatékáról szóló előadásokkal, irodalmi sétával, koncerttel és felolvasószínházi előadással emlékezik csütörtöktől vasárnapig a Petőfi Irodalmi Múzeum a 100 éve elhunyt Ady Endrére.

Ady Endre 1919. január 27-én halt meg. Ágya köré nemcsak özvegye és barátai gyűltek, hanem képzőművészek és fényképészek is, akik meg akarták örökíteni az utolsó utáni pillanatot, írja közleményében a múzeum. A föltámadás szomorúsága című kiállítás is a halál pillanatával kezdődik, majd tárgyi emlékek, írásbeli dokumentumok, filmfelvételek, versek bemutatásával idézi fel Ady Endre életútját. A tárlat, amelynek kurátora Hegyi Katalin, fotók, relikviák, hangfelvételek segítségével reflektál a kultusz születésére is. A kiállítást Térey János költő nyitja meg csütörtökön, Ady Endre művei pedig Őze Áron színművész és a Kaláka együttes előadásában hangzanak el. Az emlékkiállítás 2020 januárjáig lesz látható.

A kommunisták is magukénak érezték a költőt (Zalalövő Város Önkormányzata © Minden jog fenntartva)

Pénteken a kézirat- és művészeti tár előadásai idézik fel a költő utóéletét. Borbás Andrea irodalomtörténész olyan kérdésekre keresi a választ többek közt, hogy mi lett a sorsa a költő által a szemetesbe dobott versnek vagy valóban tudták-e utánozni Ady aláírását. Kovács Ida irodalomtörténész azt mutatja be, hogyan látta Adyt Rippl-Rónai József, Tihanyi Lajos és Czigány Dezső. Az előadás a három festőművész Adyhoz fűződő kapcsolatát járja körül és az általuk megfestett vagy meg nem festett Ady-portrék nyomába ered.

Egy 1880-as évek végén készült fotó (Déri Múzeum CC BY)

Fráter Zoltán Ady szerelmeiről szóló, Eldobott szerelmek című darabja szintén pénteken lesz látható Hámori Gabriella, Tompos Kátya, Trill Zsolt, Vecsei H. Miklós színművészek és Beck Zoltán zenész előadásában. A felolvasószínházi előadást Seres Tamás rendezi. Szombaton a múzeumtól indul és kávéházak, szerkesztőségek, lakhelyek érintésével a Nemzeti Múzeumnál ér véget az az irodalmi séta, amely a különböző Ady-emlékhelyeken kalauzolja végig az érdeklődőket. Vasárnap délelőtt, a költő halálának századik évfordulóján Ady Endre síremlékénél, majd kora délután az Ady Emlékmúzeumnál lesz koszorúzás és megemlékezés, este pedig a Kamondy Imre vezette Cabaret Medrano együttes és a Víg Mihály nevével fémjelzett Balaton zenekar emlékezik meg a költőről egy rendhagyó előadás keretében.

(mti)

Borító: Egyik ismert fotója (Szendrői Közművelődési Központ és Könyvtár CC BY-NC-ND)