ELSÜLLYEDT VILÁGOK SOROZAT

A báróné, a szeretője és egy pisztoly I.

A báróné, a szeretője és egy pisztoly I.

- 2022. július 27. 7:11

Gyilkossággal és öngyilkossággal való fenyegetésnek örülhetett a magyar sajtó 1929-ben, amikor báró Orczy György Lajos egykori neje, Beke Olga és sipeki Balás Károly jogász-közgazdász egyetemi tanár, a Pázmány Péter Tudományegyetem jogi karának dékánja, a Turul Szövetség primus magisterének, az MTA levelező tagjának szerelmi ügye került a nyilvánosság elé.

Később Orczy báró pénzen vett házasságairól, bigámiájáról is megemlékezett a sajtó. A lapokban megjelent történet szerint Beke Olga betört sipeki Balás Károly lakásába, onnan eltulajdonította annak pisztolyát, majd később telefonon megfenyegette azzal, hogy megöli őt és magával is végez. A tanár feljelentést tett, s a Beke Olga lakásába becsöngető rendőrök házkutatást tartottak, de fegyvert nem találtak. Hogy ne távozzanak dolguk végezetlen, a fenyegetődző hölgyet magukkal vitték, s letartóztatták. Az Est riportere úgy értesült, hogy az elzárás oka Olga idegállapota volt: a tanárral vagy magával akart végezni. A bíróság gyorsított eljárásban tűzte napirendre az ügyet, s pár nappal a letartóztatás után már Böhm Hümér bíró elé került a vádlott. Az első tárgyaláson az összes vádpontot elejtették, csak a lopás vádját tartották fenn, és Beke Olgát szabadlábra helyezték.

Báró Orczy Emma Az Estben, 1931-ben (arcanum.hu)

A két nappal későbbi, második tárgyaláson már részt vett szinte minden lap tudósítója. Az Est tudósításából kiderül, hogy hosszabb szünettel, de nyolc évig volt intim viszonyban Károly és Olga. A szünet oka az volt, hogy a tanár megnősült, majd öt év után elvált, Beke Olga pedig férjhez ment báró Orczy György Lajoshoz, akivel a házassága nyolc napig, a válása nyolc hónapig tartott. A bíróság és a sajtó sem kapott választ arra a furcsaságra, hogy miért nem lakott együtt a báróval Olga egy napig sem. A mama, Beke Károlyné és leánya a Zenta utca 5. számú ház magasföldszintjén élt egy kétszobás lakásban, ahol a ház lakói nem látták soha Orczy bárót.

A kor kedvelt helye, a Modern Kávéház 1916-os képeslapon (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)

Sipeki Balás Károly állítása szerint Beke Olgát egy közvetítőn keresztül, a Modern kávéház (Ferenc József rakpart 27., később Eskü tér 9.; a Március 15-e tér és a Belgrád rakpart sarok) előtt ismerte meg, s aki megadta Olga honoráriumát is. A bíróságon Beke Olga tagadta, hogy minden együttlét után kapott volna fizetséget, de azt nem, hogy a tanár anyagilag támogatta. Míg a nő állította, a férfi határozottan tagadta, hogy házasságot ígért volna. Kiderült az is, hogy Beke Olga besurrant a lakásba, s valóban ellopta a pisztolyt, amiben viszont nem volt töltény, így vajmi nehéz lett volna vele gyilkosságot vagy öngyilkosságot elkövetni. Olga telefonon azzal fenyegette meg a férfit, hogy ha legalább hetente egyszer nem találkozik vele, akkor meg fogja tölteni a fegyvert.

Sipeki Balás Károly (Wikipédia)

A Magyarország tudósítása a tárgyalásról több részletet közölt. Ebből kiderült, hogy Sipeki Balás rendőri védelmet kért magának, s azon a napon is, amikor Olga meglopta, rendőrök figyelték a lakását – rosszul. A tárgyalási kérdésekből már éppen az öltött volna testet, a rendőri védelmet és Olga letartóztatását baráti alapon intézte el a jogászprofesszor Budapest helyettes rendőrkapitányával, amikor a bíró észbe kapva leállította a tanúkihallgatást, mondván: Weisz, Beke Olga ügyvédje a rendőrséget akarja a vádlottak padjára ültetni. (folyt.köv.)

A hölgyek által kedvelt Frommel Stop Baby (youtube.com)