A Békéscsabai Napsugár Bábszínház betleheme nyerte a versenyt

A Békéscsabai Napsugár Bábszínház betleheme nyerte a versenyt

- 2019. november 22. 7:56

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Magyarország legszebb betleheme elnevezésű pályázatán megosztott második helyet nyert adventi installációt építik fel Békéscsaba főterén, jelentették be a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

A betlehemet tervező Lenkefi Zoltán, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatója elmondta: a betlehem hat méter széles és három méter magas lesz embermagasságú figurákkal, a jászollal és bárányokkal. A kivitelezést az MTÜ finanszírozása mellett a Hungarofest Nonprofit Kft. végzi ezekben a napokban. Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere hangsúlyozta, a korábbi években sok vita volt az adventi vásár miatt, ezért döntött úgy az önkormányzat, hogy a kereskedelmi, vendéglátóipari szempontok helyett a hagyományőrzésre helyezik a hangsúlyt. A Szent István tér egy részén a kisgyerekes családok szórakoztatására fókuszálnak, nagyobbik részén pedig kézműves mesterek állítanak ki és tartanak mesterségbemutatókat. A Városháza és a téren felállított faházak új díszkivilágítást kapnak, és az eddig sokat kritizált zene is egységes, az ünnephez méltó lesz.

Betlehem a Kecskeméti Katolikus Nagytemplomban (Gömöri Múzeum CC BY-NC-ND)

A szervezésbe több helyi civil szervezetet és az egyházakat is bevonták, a város kulturális intézményei szolgáltatják majd a műsorok egy részét. Szarvas Péter közölte, a díjnyertes betlehemi installáció a város tulajdona lesz, azt a következő években is szeretnék felállítani az adventi időszakban. Varga Tamás alpolgármester a programokról szólva elmondta, szombatonként ételbemutatók lesznek és bemutatkoznak a csabai településrészek; advent első vasárnapján pedig a Békéscsabai Bartók Vegyeskar ünnepi dalai csendülnek fel. December 1. és 8. között minden délután várja a gyerekeket a Mikulás a Mikulásházban, 8-án a főtérre költözik a mikulásfesztivál. Advent harmadik vasárnapján a Békéscsabai Jókai Színház művészeinek és a Páduai Szent Antal Katolikus Plébánia kórusának zenés műsorára kerül sor, az utolsó adventi hétvégén pedig a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör ünnepi összeállítását láthatják az érdeklődők. Az eseménysorozat nyitányaként november 30-án délután a Csaba Parkban lesz adventi kézműves vásár.

(mti)

Borító: A pécsi Ferencesek templomában felállított Betlehem az 1900-as évek elejéről (Csorba Győző Könyvtár PDM)