A HELY SZÍNEI SOROZAT

A boszorkánymester vára

A boszorkánymester vára

- 2020. november 26. 11:08

Vinna vára alá pedig csónakon is meg lehet érkezni, hiszen a 325 méteres várhegy alatt méretes tavat talál az utazó. Maga a vár már Thököly fejedelem csillagának leáldozta óta rom, de természetesen, mint minden felvidéki várnak, ennek is megvan a maga legendája.

Vinnának jelesül az, hogy a nagy összeesküvő, Wesselényi Ferenc nádor (1605 – 1667) idejében állítólag Eödönffy István volt az ura, aki pedig nagy boszorkánymester hírében állott. Erre a nádor is kíváncsi lett, ezért meglátogatta Eödönffy uramat, aki jól megtraktálta a nádort, de még a visszaútra is adott néki némi elemózsiát. Aztán mikor a lovaglásban megfáradt nádor elővetette a gondosan becsomagolt pakkot, hát látják ám, hogy minden kolbász és kenyérféle és palack bor kővé változott abban. Így aztán a várban amúgy semmi gyanúsat nem tapasztaló nádor is megbizonyosodhatott róla, valóban boszorkánymesterrel volt dolga.

A boszorkánymesterről e munkában nem lehet olvasni (Evangélikus Egyház Miskolc CC BY-NC-ND)

Eddig hát a legenda, a Nagymihály városka közelében álló, szabálytalan háromszög alakú várról, amelynek délen volt a kaputornya, északon pedig az elsőként felhúzott öregtorony, azt kell tudni, hogy valamikor 1270 után a Kaplony nemzetségbeli Jákó két fia, Jákó és András építtette. De a romok alapján kétemeletes gótikus palotarészt már biztos, hogy nem ők, hanem egy 1335-ös családi osztozkodás során a várhoz jutó Nagymihályi família emelte. De előtte még újjá kellett építeniük Vinna várát, amit Aba Amádé fiai romboltak le, miután megostromolták. Az ostrom pedig azért esett meg, mert a lengyelföldre vezető Magna Via kereskedelmi utat is vigyázó vár ura Károly Róbertet választotta Aba Amádé és a cseh Vencel helyett.

Elborítja az erdő (varak.hu)

És teltek a századok, Vinna legközelebb ostromot 1594-ben látott. Ekkor már zűrös vidéken, Erdély és a Királyi Magyarország határán állt, és úgy látszik, az Erdélyi Fejedelemség felé orientálódtak urai, mert az ostromlók II. Ferdinánd zsoldosai voltak. Akik aztán dolguk végeztével fel is gyújtották a váracskát. Viszont az új tulajdonosok, a Sztáray grófok ekkor még újjáépítették Vinnát, biztos ami biztos alapon. Viszont az alatta lévő településen is emeltek egy reneszánsz palotát, ahol kellemesebb volt élni, mint a szeles hegytetőn. Oda csak akkor futottak, ha nagy volt a baj, ellenség érkezéséről hozták a híreket. A vár utolsó „fellépése”, mint említettem, a Thököly-felkelés idején volt, amikor kurucok tanyáztak benne. Ezért aztán 1695-ben, Thököly bukása után ide is megérkezett a császári robbantó alakulat, és Vinna a levegőbe repült.

Egy kevésbé ismert Thököly portré (Váci Egyházmegyei Gyűjtemény CC BY-NC-ND)

A maradék falak pedig azóta pusztulnak, a fagy, a szél és az eső teszi a dolgát, Vinna köveit benövi ez erdő.

Borító: Zöld tengerben (travelguide.sk)

A hely színei sorozat

A hídvám volt a lényeg
2023. február 7. 6:32

A négyvárú Vasvár
2023. január 19. 10:43

Kálló kapitányai
2023. január 2. 9:18

A somogyi Csákány
2022. december 1. 9:10

Beer, a fortalitium
2022. november 24. 9:52