TENGERRE MAGYAR! SOROZAT

A brit konvojok réme

A brit konvojok réme

- 2020. március 17. 11:30

Ha a kereskedelmi hajók ellen elért sikereket nézzük, akkor mindenképp előkelő helyen szerepel a búvárhajó flottánkból az U 28-as. Amely az otrantói hajózár alatt átlopakodva komoly veszélyt jelentett a Málta közelében mozgó brit konvojokra.

Az óbudai üzemekben alkatrészenként legyártott, majd Pólában összerakott U 28-as 1917 május 26-án indult első őrjáratára. Aztán Otranto előtt mindjárt repülőtámadást is kapott, majd pedig az akkumulátorai hibásodtak meg, sőt a hajócsavarokkal is bajok voltak. Így nem volt mit tenni,  mindjárt nagyjavítással kezdődött a szolgálata, amely, mint azt a bevezetőből is tudhatjuk, a későbbiekben egészen parádésan alakult. Június 30-án, miután átlopakodott az otrantói hajózáron, Málta térségében (ahol egyébként jelentős brit erők állomásoztak) megtorpedózta a brit Haugh Hall tehergőzöst, majd július 3-án a Messina-csatornában a szintén brit Mongara gőzöst is. A következő, augusztus közepére eső portyáján a Maston és a Bradford City gőzösöket küldte a hullámsírba. Aztán az október elején induló következő bevetésen a Bontnevydd teherszállító került a célkeresztjébe, és a kilőtt torpedó talált is. A sikeres bevetések után, október végén az esedékes nagyjavításra, no és a legénység pihentetésére a hajó Pólába érkezett.

Az U 28-as is így nézett ki (Wikipédia)

Volt is munka rajta, hiszen december 24-én állt csak szolgálatba, a Fasana-csatornában hajtott végre feladatot, amikor felült egy homokpadra. Innen az Adria motoros húzta le, de a nagy mentési igyekezetben összeütköztek, és behorpadt az U 28-as üzemanyagtartálya. Tehát megint jött a javítódokk, majd aztán 1918 januárjának elején egy újabb sikeres Földközi-tengeri bevetés, amelyen előbb a Bosforo olasz gőzöst, majd a Rapallo és a West Wales brit gőzösöket küldte a tenger fenekére torpedóival. Csakhogy a három hajóra kilőtte mind az öt acélszivarját, így kénytelen volt hazatérni munícióért. Február végén indult a hajózár kijátszásával újabb bevetésre, amikor Máltától nyugatra az Uganda brit gőzöst, majd március 11-én az ugyancsak brit Stoltnielsen nevű teherhajót torpedózta meg, és szerencsésen haza is tért a bevetésről. Az újabb akció április végén indult, de a hajózárnál egy brit romboló észrevette és két vízibombát is dobott rá. Hat nappal később, már Málta magasságában, egy konvojt támadva egy gőzös legázolta, de csak a periszkópja görbült el. Amit hazatérése után Pólában ki is javítottak, de ezután már a háború végéig csak kisebb bevetéseken vett részt.

Minden bevetésénél kétszer is át kellett hatolnia a hajózáron (tortenelemtanulas.blog.hu)

Hogy aztán a nagy osztozkodásnál az olaszoké legyen, akik pedig Velencébe vontatták és szétbontották a zsákmányt, amiért nem is dolgoztak meg igazán.

Borítók: A Monarchia flottája felsorakozott (MNL. Csongrád Megyei Levéltár Hódmezővásárhely CC BY-NC-ND)

Tengerre magyar! sorozat

A Lung Tuanból Warasdiner lett
2020. szeptember 21. 8:03

Léghajó és romboló összecsapása
2020. szeptember 14. 9:00

Hármas karambol Cattarónál
2020. szeptember 7. 10:43

A kötelességteljesítő Pandúr
2020. augusztus 31. 10:33

A hajó mégis a Turul nevet kapta
2020. augusztus 3. 11:23

Az új Huszár
2020. július 6. 10:53

A Mesterlövész
2020. június 22. 11:21