A családi sírboltba kerül a 200 éve halott gróf

A családi sírboltba kerül a 200 éve halott gróf

- 2019. április 1. 8:53

Halálának kétszázadik évfordulója alkalmából megemlékezést tartanak, illetve újratemetnék Keszthelyen a város történelmének meghatározó személyiségét, a Georgikont alapító I. Festetics Györgyöt, közölte a város polgármestere.

Ruzsics Ferenc (Fidesz-KDNP) arról számolt be, hogy április 2-án, a néhai gróf halálának kétszázadik évfordulóján a keszthelyi Magyarok Nagyasszonya plébániatemplomban szentmisét, majd megemlékezést tartanak a város szervezésében. Az eseményen részt vesz (IV.) Festetics György is. A polgármester hozzátette: a Festetics család egyik legkiemelkedőbb személye – Európa első felsőfokú agrárgazdasági iskolájának megalapítója – előtti főhajtásként azt kérte a város közintézményeinek vezetőitől, hogy épületeikre ezen a napon gyászlobogót helyezzenek ki.

A gróf szobra Keszthelyen (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

Ruzsics Ferenc kérdésre arról is beszélt, hogy még korábbi kezdeményezése alapján azt tervezték, hogy az évfordulón a plébániatemplom sírboltjából áthelyezik a Festetics-mauzóleumba a gróf földi maradványait. Az 1819-ben bekövetkezett halála előtt ugyanis azt kérte, hogy egy majdan elkészülő családi sírhely legyen a végső nyughelye, s bár 1925-ben elkészült a temetőben a Festetics-mauzóleum, azóta még nem történt meg az újratemetés. A Mexikótól Monacóig a világ számos táján élő leszármazottak elfoglaltságához is igazodva várhatóan június végén, állami szerepvállalással történhet meg Keszthelyen I. Festetics György újratemetése, jelezte a polgármester.

(mti)

Borító: IV. Festeics György gyermekként (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)