ÉVFORDULÓ SOROZAT

A feldarabolt felfedező

A feldarabolt felfedező

- 2023. január 17. 11:12

Éppen 250 éve, hogy James Cook hadnagy és az általa vezetett Resolution az emberiség történetében először átlépte a déli sarkkört. Aztán a több mint három évig tartó expedíció megkerülte magát az Antarktiszt is úgy, hogy partjait valószínűleg nem is látta.

Hogy óriási teljesítmény volt ez, már ha a korabeli, rendelkezésre álló technikát is figyelembe vesszük, az nem is lehet vitás. Mindenek előtt tudnunk kell, hogy az első tengerjáró gőzhajók valamikor az 1810-es években tűnnek fel, tehát Cook és emberei a széljárásnak kitett vitorlásokkal utaztak, amelyek kötélzetére, vitorlázatára ráfagyott a csapadék, miközben leszakadt jéghegyek és jégtáblák között kellett még éjszaka is manőverezni. A fából ácsolt hajótest pedig sérülékeny volt, ha befagyott volna valahol, a jég egy idő után bizonyosan összeroppantja. Aztán ott volt még a legénység télálló ruházatának és élelmezésének kérdése is, no és a hosszú veszteglések alatti foglalkoztatásuk. Az ilyen, szélcsendes időkben bizony sokszor a pohár fenekére nézhettek Cook hadnagy matrózai a visszaemlékezések szerint.

Mert James Cook csak a második, a déli sarkkört vagy háromszor átlépő, 1772. július 13-tól 1775. július 29-ig tartó útja után lett kapitány, no és a Brit Királyi Földrajzi Társaság tagja. Pedig már előtte is nagy szolgálatokat tett hazájának a szegény földműves, majd intéző 1728-ban született gyermekéből lett felfedező. Akit apja munkáltatója taníttatott, és aki 1755-ben állt be a királyi haditengerészetbe. 1759-ben már a francia Québec ostrománál találjuk, ahol javasolja, hogy az általa felderített vízi úton felvontatott hadihajókkal is lőjék a város erődjét. Ezután a Szent Lőrinc-folyót feltérképezve Új-Fundland és Labrador környékén bízzák meg hasonló munkával, de 1765-ben Jamaica partjait is ő méri fel. Mindezekkel a munkákkal meglehetős hírnevet is szerez, ezért aztán megkapja első önálló megbízatását, és hozzá egy hajót is választhat. Ez lesz az Endeavour, amelynek fedélzetén 1768 és 1771 között csillagászok, botanikusok és rajzolók utaznak hivatalosan a Vénusz bolygó átvonulásának tanulmányozására, Ausztrália és Új-Zéland környékére.

Így nézhetett ki az Endeavour (hajozas.hu)

Cook arra is utasítást kap, hogy közelítse meg a 35. szélességi fokot, ami már a jéghegyek, a kemény szelek, a fókák és pingvinek birodalma. Az expedíció során feltérképezi Új-Zéland partvidékét és Ausztrália keleti partjait vagy 2000 kilométeren. Aztán Jáva érintésével hazaindul, ahol a tudósait és a matrózait a malária mellett a vérhas is megtámadja. Aztán a második expedíció hozza meg az áttörést, a sarkkör átlépését, ekkor már a Resolution a hajója, és otthona jó három esztendőre. Ez idő alatt megkerüli az Antarktiszt, mégpedig úgy, hogy vélhetően nem is látja annak partjait, viszont felfedez környéki szigetcsoportokat, köztük a Sandwich-szigeteket. Hazatérvén Londonba pedig várja a jutalom, no és egy harmadik megbízatás. Neki is a vágyva vágyott jégmentes északnyugati átjárót kell keresnie, amit előtte és utána is oly sokan kerestek. Nem járhat sikerrel, sőt a visszaúton, a Hawaii-öbölben életével kell fizetnie óvatlansága miatt. Különösebb fedezet nélkül akar partra szállni, de a bennszülöttek 1779. február 14-én lemészárolják és feldarabolják embereivel együtt.

Borító: A felfedező egy olajfestmény részletén (Wikipédia)