A gébárti jelmondat: A mindenséggel mérd magad!

A gébárti jelmondat: A mindenséggel mérd magad!

- 2018. július 31. 10:57

Megnyílt hétfőn a GébArt Zalaegerszegi Nemzetközi Művésztelep, a meghívott alkotók augusztus 10-ig dolgoznak a Kézművesek Házában.

A művésztelep jelmondatául József Attila Ars poetica című költeményének egyik sorát választották: a Gébárton készülő festmények, grafikák készítéséhez A mindenséggel mérd magad! verssor ad ihletet, mondta el Prokné Tirner Gyöngyi, a Kézművesek Házának intézményegység-vezetője. A költői gondolat minden művész számára mást jelent és mindenki más-más technikával közelít a témához. Ugyanakkor a helyszín is nagy hatással van a művészekre: az alkotáshoz inspirációt ad a Gébárti-tó festői környezete és a különleges építészeti értékeket hordozó, látványos épület, a Kézművesek Háza is mindenkit megihlet – fogalmazott Prokné Tirner Gyöngyi.

A művészeti vezető egyik alkotása (MaNDA)
A művészeti vezető egyik alkotása (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

Idén a művésztelep munkájában hat festőművész vesz részt: Alexandru Crisan Svájcból érkezett Zalaegerszegre, a hazai festőművészek közül Csizmadia István, Sütő Róbert, Szőcs Géza és Tánczos György alkot Gébárton, a művészeti vezető a zalaegerszegi Budaházi Tibor. Az alkotás és a munka mellett lehetőség nyílik arra is, hogy a távol élő művészek megismerjék egymást és megvitassák a szakmai kérdéseket. Rövid kirándulást tesznek a zalai dombvidéken, Szlovéniában pedig Marc Chagall kiállítását tekintik meg a lendvai várban. A művészek a Gébárton készült alkotásaik közül kettőt Zalaegerszeg városának adományoznak. Az elmúlt közel három évtized alatt a művésztelep munkáiból csaknem 1200 mű gyűlt össze, a festményeket, grafikákat, szobrokat, kisplasztikákat jelenleg raktárban őrzik.

A szervezők régi vágya, hogy a Gébárti művésztelepen készült alkotások méltó helyre, egy városi galériába kerüljenek, és akár tematikus kiállításon is bemutathassák a közönségnek, emelte ki Prokné Tirner Gyöngyi. A 27. művésztelepen készült alkotásokból a zárónapon, augusztus 10-én nyílik kiállítás a Kézművesek Házában.

(mti)