A háromdimenziós digitalizálás ezüstérmese

A háromdimenziós digitalizálás ezüstérmese

- 2021. június 24. 9:44

Luxemburgi Zsigmond reneszánsz stílusú vára, a Batthyány-Montenuovo család neogótikus mauzóleuma, Velemér község misztikus hangulatú román temploma. Mindez kényelmesen, akár a karosszékből is megtekinthető és bejárható. Izgalmas és lenyűgöző virtuális sétára hívja az érdeklődőket a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. 3D országjáró programja. A Forum Hungaricum munkatársai az elmúlt év során összesen kilencvenöt nemzeti és határon túli kulturális helyszínt digitalizáltak háromdimenziós szkennerjeik segítségével. A programról Lovas Lajos ügyvezető igazgatóval beszélgettünk.

Forum Hungaricum Nonprofit Kft. meghatározó szerepet tölt be a magyarországi közgyűjteményi intézményrendszer digitalizálási stratégiájában. Legújabb projektjük, a 3D országjáró a stratégia következő állomása?

A Forum Hungaricum Nonprofit kft. alaptevékenysége a magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények kulturális javainak digitalizálása. Ennek egy újabb formája a 3D országjáró oldalunk, ahol a látogatókat a kulturális örökségünk ismert és kevésbé ismert történelmi helyszínein kalauzoljuk végig. A program segítségével kastélyok, várak, nevezetes könyvtárak tereiben barangolhatunk, egészen közelről megtekinthetjük a műtárgyakat, felfedezhetjük a letűnt korok épített örökségének különlegességeit.

Ha egy közgyűjtemény kulturális javai, tárgyai megjelennek a virtuális térben, az csökkentheti az érdeklődést a gyűjtemény iránt?

Egy virtuális séta nem pótolja a személyes élményt. Látványos és érdekes kalandozni belső terekben, egészen közel kerülni freskókhoz, ránagyítani a szobrokra, de ez mégsem ugyanaz az élmény, mint az, amit az eredeti, autentikus térben tapasztalunk. Ha személyesen jelen vagyok, még mindig felfedezhetek olyan részleteket, amit a szkenner elkerült. A kulturális javak digitalizálásának nem az a célja, hogy elvonja a látogatókat, hanem segítse a kutatást, az oktatást.

Hol tart jelenleg az Önök által végzett digitalizáció?

A Forum Hungaricum kilencven különböző intézményben – például könyvtárakban, levéltárakban, egyházi gyűjteményekben, önkormányzat által fenntartott helytörténeti gyűjteményekben – van jelen, és digitalizál a munkatársai segítségével. A létrehozott, felhőalapú adatbázisban mára 1.1 millió digitalizált dokumentum található, melyhez 12 millió metaadat tartozik. Az adatbázis tételei bárhonnan bárki számára, ingyenesen elérhetőek. A felhasználásról és a jogosultságról a feltöltő közgyűjtemény rendelkezik. A háromdimenziós modelleket tekintetében a közel háromezer darab objektumunkkal Európában a második helyen állunk, Spanyolország mögött és Németország előtt.

A gyűjteményi partnerek változnak? Lehetőség van arra, hogy új partnerek lépjenek be a feldolgozásba?

Ha összességében nézzük a partnereink számát, akkor 180 partnerintézmény gyűjteményét dolgoztuk fel közösen. A Forum Hungaricum nemcsak begyűjti és feldolgozza nemzeti kulturális értékek digitális formátumait és a hozzájuk tartozó metaadatokat, hanem aggregátorként exportálja az Europeana Alapítvány felé, ezáltal gyarapítva az Európai Digitális Könyvtár nyilvános gyűjteményét. Számokban kifejezve közel 570 ezer dokumentumot (könyv, 3D objektum, kép, film) töltöttünk fel a megfelelő protokoll szerint. Magyarországról a Nemzeti Múzeum és a Forum Hungaricum küld adatokat, melynek 90 százalékát a Forum Hungaricum adatbázisából érkezik. A digitalizálás szinte véget nem érő folyamat, hiszen mindig születnek újabb és újabb alkotások, és újabb partnerek tudnak csatlakozni.

Kapnak visszajelzést, akár az Europeanától, akár felhasználóktól?

Igen. Az Europeana az akkreditációval ismerte el a munkánkat. Magyarországon elsőként kaptuk meg az elismerést. Az Europeana munkatársai precíz, alapos munkát várnak, mindent ellenőriznek, mielőtt egy tétel feltöltésre kerül. Felhasználóként – az online oktatás előtérbe kerülése miatt – a pedagógusokat említeném. Tudásbázisunk, a Digipédia nemcsak digitalizált dokumentumokat kínál, hanem módszertani javaslatokat, valamint feladatokat megoldókulccsal, melyekkel a tanárok megtervezhetik a digitális óráikat. A Nemzeti Alaptanterv szempontjai alapján működő Digipédia az Oktatási Hivatal honlapjáról is elérhető, mint a Hivatal által is ajánlott digitális tanóra-készítő segédlet. Az eddigi feladatkörök a kulturális javak digitalizációja, oktatási és módszertani anyagok készítése, melyek szorosan kapcsolódnak az Ózdon működő – turisztikai feladatokat is végző – két tagintézményükhöz, a Digitális Erőmű és a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark intézményeihez.
Kutatási, és tanórán kívüli oktatási feladatok mellett a Miskolci Egyetemmel együttműködve az egyetemi oktatásba is bekapcsolódott a Digitális Erőmű, azonfelül, hogy a város egyik meghatározó turisztikai látványossága a másik tagintézményünkkel. A Nemzeti Filmtörténeti Élménypark a V4 országainak filmtörténetét izgalmas és egyben szórakoztató kiállítás keretében mutatja be.

Ózdon is digitalizálnak?

Igen, például a sokak által ismert és kedvelt Fortepan fotóarchívum anyagainak egy része Ózdon került digitalizálásra. A digitális térben nem számít, hol kerül feldolgozásra az anyag. A szakértelem és a megfelelő, professzionális eszközök fontosabbak.

Ebből a szempontból nincs is messze Ózd, sőt a távolabbi terveiket tekintve egészen közel van. Valóban az űr lenne a következő célpont?

Ózdon a terveink első fázisa valósult meg a két tagintézményünk létrejöttével. Nemrég felmerült továbblépés lehetősége. Ha egy osztály Ózdra látogat, az intézményeikben több napot is el tud tölteni, izgalmas, szórakoztató és az országban egyedülálló programokkal. Több napos kiránduláshoz azonban kevés a szálláshely, ezért olyan tervet dolgoztunk ki, ami növeli a szállásokat és további turisztikai attrakciót kínál. Az űrállomáson űrkapszulákban lehetne megszállni, az élményparkban pedig lenne űrhajós kiképzés, izolációs szoba, kalandjátékok. Számításaink szerint a produkció rentábilis lehetne, és ez javítaná a másik két intézmény fenntarthatósági mutatóit is.