A herendi porcelánban érezni lehet a mesterek lelkét

A herendi porcelánban érezni lehet a mesterek lelkét

- 2020. november 9. 10:31

Hétköznapi és ünnepi szertartásosság címet viseli a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. pénteken Zalaegerszegen megnyílt kiállítása, ahol a Viktória királynőnek készült motívumok és a zsidó vallásosság porcelántárgyai is láthatók.

A zalai megyeszékhely Városi Hangverseny- és Kiállítótermében (az egykori zsinagógában) bemutatott kiállítás megnyitóján Jakov Hadas-Handelsman, Izrael magyarországi nagykövete elmondta: a tárlaton keresztül felfedezhetjük a herendi porcelán, a zsidó örökség és Zalaegerszeg történelmi hagyományainak találkozását. Úgy fogalmazott, hogy a zsidó kultúra és a szertartások eszközei a több ezer éves vallás és a csaknem kétszáz esztendős manufaktúra időtálló műtárgyai, amelyek esztétikai szépségükön felül szimbolikus, mélyebb jelentést is hordoznak.

Simon Attila, a porcelánmanufaktúra vezérigazgatója azt mondta: a tárlat a néhai alapító, Fischer Mór emléke előtt is tiszteleg. Az ő fejlesztéseinek köszönhetően az 1851-es londoni világkiállításon Viktória királynőnek olyannyira megtetszett egy motívum, hogy egy egész készletet rendelt Herendről, s az azóta a nevét viselő motívumot folyamatosan tovább is fejlesztik. Hozzátette: ma már nem elég a tradíció, szükség van termékfejlesztésre is. Így a 16 ezer fehér és a négyezer festett termékből 64 millió különböző tárgy születik, amit évente 300-400 új termék egészít ki.

Kisfaludi Strobl Zsigmond szobra alapján (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

Németh János Kossuth-díjas keramikusművész úgy vélekedett, hogy a kerámiával összehasonlítva a porcelán a nemesebb anyag, aminek előállításához a mai Magyarország területén már nincs megfelelő alapanyag, azt csak külföldről lehet beszerezni. A herendi porcelántermékek ugyanakkor olyan világszínvonalú alkotások, amelyekben érezni lehet a mesterek lelkét. A zalaegerszegi kiállításon látható az 1851 óta létező Viktória-minta motívumaival feldíszített nagyméretű ünnepi asztal, továbbá a nemrég Kanadából hazatért judaika kollekció, valamint a herendi legismertebb motívumaival díszített hétköznapi és dísztárgyak is. A január közepéig látható tárlatot Kiss Szilárd olimpikon pillangógyűjteményének mintegy 1200 darabos válogatása kíséri.

(mti)

Borító: Ez is Herendi(Kisfaludy Sándor Művelődési Központ, Könyvtár és Emlékház – Sümeg CC-BY-NC-ND)