TENGERRE MAGYAR! SOROZAT

A két hajó fegyverzetét is készenlétbe helyezték

A két hajó fegyverzetét is készenlétbe helyezték

- 2023. február 8. 9:44

A 2. és a 3. folyamzárzászlóalj tehát a kapott parancs ellenére sem tudott rögtön elindulni, mert folyamatosan harcban állt a támadó orosz gyalogsággal. Ugyanakkor egyes egységei mellett német alakulatok is harcoltak, ezek pedig nem engedték volna meg, hogy a folyamőrök csak úgy visszavonuljanak.

Sőt a 2. zászlóalj egyes egységeit október 11-én, Zsablyán például Kühlwein altábornagy arra akarta kényszeríteni, hogy vegyenek részt Óbecse visszafoglalására indított támadásban, amit már elértek az oroszok. A magyar tisztek arra hivatkoztak, hogy nekik a németek nem parancsolhatnak, és amúgy sincsenek utcai harcokra kiképezve az embereik. Így tehát Horthyék csak az első, Baján állomásozó folyamzárzászlóaljra számíthattak, amely Zoltay Endre törzskapitány vezetésével minden előkészületet megtett az induláshoz. Október 15-én, a tervezett kiugrás napján viszont még a bajai híd felett álltak az egységek. A 2. és a 3. folyamzárzászlóalj pedig részekre szakadozottan a Bácskában harcolt a németekkel együtt az előretörő oroszok ellen.

A vajdasági Zsablya központja (Jósa András Múzeum CC BY-NC-ND)

A Virányi Ferenc főtörzskapitány parancsnokolta őrnaszádezred is készenlétben állt. II., Alsógödnél állomásozó őrnaszádosztálya a rádiós riasztás után órákon belül el tudta volna érni a fővárost, és be tudott volna kapcsolódni a Vár körül kialakuló esetleges harcokba. Az I. őrnaszádosztály (a Sopron és a Győr őrnaszádok) még Újvidéken horgonyzott. A terv az volt, hogy a hajók vontatva érik el a fővárost, mintha az éves karbantartásra mennének. Október 8-án, Érdnél érte el a vontát a parancs, hogy kössenek ki. Itt a legénység ismét elfoglalta a helyét, és a két hajó fegyverzetét is készenlétbe helyezték. Október 10-e volt.

Egy 76 éves embernek kellett volna levezényelnie a kiugrást (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)

Október 11-én pedig a Kremlben a Faragho Géza vezette magyar fegyverszüneti küldöttség megkapta, majd meg is táviratozta Horthynak a fegyverszüneti pontokat. Faragho egyben írásbeli meghatalmazást is kért az aláírásra, amivel Nemes József őrnagy indult útnak egy nap múlva, és ért aztán 15-én szerencsésen Moszkvába. Ahol meg is történt az aláírás, miközben itthon a tervek szerint elindult a kiugrási folyamat. Csak éppen a Várat biztosító őrnaszádok hiányoztak a fővárosból, de talán ez lett volna a kisebbik baj.

Borító: A Győr őrnaszád menetben (facebook.com/Napi történelmi forrás)

Tisztelt Olvasó! A Tengerre magyar sorozat megjelenése egy időre szünetelni fog. A szerkesztő köszöni az eddigi érdeklődést, a hozzászólásokat és megosztásokat!