A kiállítók nem csak kollégák, barátok is voltak

A kiállítók nem csak kollégák, barátok is voltak

- 2019. március 21. 10:20

A magyar neoavantgárd két klasszikusának, Csiky Tibor szobrásznak és Hencze Tamás festőnek az alkotásaiból rendez kiállítást a Paksi Képtár szombaton.

A Harmonia structuralis című, május 19-ig látható tárlat azt mutatja be, hogy a két alkotó hogyan jelenítette meg műveiben a struktúra fogalmát az 1960-as években. A kiállítás Csiky 20, 1964 és 1971 között, egzóta fából készült domborművét, valamint Hencze 40, túlnyomórészt nyomdafestékkel festett kompozícióját vonultatja fel az 1960-as és a 2000-es évekből, mondta Hajdu István kurátor. A két hagyatékból olyan munkákat is bemutatnak, amelyek kiállításon még nem szerepeltek.

Az idén harminc éve elhunyt Csiky Tibor (1932-1989) és a tavaly meghalt Hencze Tamás (1938-2018) nemcsak kollégák, a magyar avantgárd képzőművészet harmadik generációjának kiváló képviselői, hanem barátok is voltak. Pályájuk egy szakaszán – a hatvanas évek közepétől hat-hét éven át – stiláris szempontból és a koncepciót illetően is párhuzamos, a látvány szintjén pedig gyakran egymással érintkező utat jártak be, melynek irányát a struktúra képi megjelenítésének szándéka adta, írta a kiállításról a művészettörténész.

Csiky Tibor Ózdon szekciót vezetett (Városi Könyvtár – Ózd CC BY-NC-ND)

A tárlat alkalmából a kortárs galéria több mint nyolcvan képpel illusztrált kötetet jelentet meg a két művész párhuzamos életrajzával.

(mti)

Borító: A képtár (paksikeptar.hu)