A költő és a zeneszerző életművének újraolvasása

A költő és a zeneszerző életművének újraolvasása

- 2018. március 22. 11:18

Symphonia Ungarorum címmel tudományos ülésszakot rendeznek Nagy Gáspár költő és Szokolay Sándor zeneszerző életművéről az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet szervezésében március 28-án a Pesti Vigadóban.

A rendezvény célja, hogy megkezdje a két életmű újraolvasását, s az egyes műveket eleddig kevéssé figyelembe vett szempontokból helyezze el új, egyetemes és hazai kontextusokban is, olvasható a szervezők ismertetőjében. Mint írják, Nagy Gáspár és Szokolay Sándor nagyszabású életművéből a rendszerváltás után főként a közéleti konnotációk kerültek az elemzések középpontjába. Ugyanakkor a szerzők 1956-os forradalom eszmeisége iránti elkötelezettsége nem kizárólagos elem ars poeticáikban.

Nagy Gáspár Keszthelyen (MaNDA)
Nagy Gáspár Keszthelyen (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

A nemzeti hagyományközösséggel való azonosulás s a megélt, személyes hit szintúgy eleme művészi hitvallásaiknak, mint az örökölt stílus és a kísérletező nyelvjáték ötvözése olvasható az ismertetőben, amely szerint a két alkotó együttes tárgyalását ars poeticáik összeolvashatóságán túl az indokolja, hogy több ízben is kölcsönösen megihlették egymást. Az ülésen köszöntőt mond Vashegyi György, az MMA elnöke. Radics Éva A kincs, ami van, Orosz István Nagy Gáspár és a képzőművészet, Pécsi Györgyi pedig Millenniumi ódák Nagy Gáspár költészetében címmel tart előadást. Ekler Andrea Prédául a vers címmel mondja el gondolatait. Falusi Márton a költő autoreflexív beszédmódjáról, Hollós Máté Szokolay Sándor diákkori zongoradarabjairól, Gombos László a zeneszerző drámai alkotásaiban a női hang szerepéről tart előadást.Továbbá szerepel a programban Windhager Ákos A kulturális emlékezet megújítása Szokolay Symphonia Ungarorum című előadása.

Szokolay Sándor (jobbra) is Keszthelyen (MaNDA)
Szokolay Sándor (jobbra) is Keszthelyen (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

Az ülés az ezeréves államiság tiszteletére, a két művész közös vállalkozásaként megszületett Symphonia Ungarorum kantáta levetítésével zárul a Magyar Művészeti Akadémia székházában.

(mti)

Borító: vigado.hu