A Korai menyegző forgatása a színházban

A Korai menyegző forgatása a színházban

- 2021. március 1. 9:08

Tegnap elkezdődött a Korai menyegző című játékfilm forgatása a Csiky Gergely Színházban. A Nemzeti Filmintézet színházak és filmesek közötti együttműködésére kiírt pályázatán támogatást nyert sokszereplős alkotás a színház azonos című előadása alapján készül.

A színház közleménye szerint A film producere Roskó Péter; koproducere Fülöp Péter, a Csiky Gergely Színház igazgatója; rendezői pedig Olt Tamás művészeti igazgató, aki a színházi produkciót is írta és színpadra állította; valamint Vékes Csaba színművész, forgatókönyvíró, filmrendező.

A színpad egy kortárs darab díszleteivel (Hálózat a Színházért Alapítvány CC BY-NC-ND)

A Nemzeti Filmintézet ősszel összesen 16 olyan streaming szolgáltatásra és televíziós forgalmazásra készülő produkcióknak szavazott meg gyártási támogatást, melyek színházak és filmesek összefogásával készülnek. Hat vidéki, egy határon túli és kilenc fővárosi színház és a filmesek rendkívüli együttműködéséből készülnek izgalmas, „crossover” művek. Az újításként bevezetett pályázat forrására a Nemzeti Kulturális Tanács mentőcsomagjából 1 milliárd forint állt rendelkezésre, amelyet az NFI saját támogatási keretéből egészített ki.

Kamera irányul a színpadra (Kaposvári Csiky Gergely Színház)

Mint ahogyan Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, az NFI Igazgatóságának elnöke fogalmazott korábban: „Számtalan kiváló tehetségű előadóművész, alkotóközösség és szakember dolgozik a színházakban, akik megérdemlik a lehetőséget, hogy filmre vigyék történeteiket és megmutathassák magukat a szélesebb közönségnek is. A járványhelyzet miatt most különösen fontos, hogy a kultúra különböző területein alkotók összefogjanak és közösen használják a rendelkezésre álló eszközöket és forrásokat. A készülő produkciók a színházak és a filmesek együttműködésének új fejezetét nyithatják meg. Külön öröm, hogy fővárosi és vidéki színházak egyaránt bekapcsolódnak a filmezésbe.”

Borító: A stáb a nézőtéren (Kaposvári Csiky Gergely Színház)