A koronázási palást mellé kerül annak darabkája

A koronázási palást mellé kerül annak darabkája

- 2021. június 24. 7:38

A BÁV 2021. június 22-én tartott centenáriumi aukcióján a Magyar Nemzeti Múzeum megvásárolta a 11. századból származó magyar koronázási palást egy kisméretű töredékét, közölte az intézmény.

Az árverést az aukciósház jogelődje, az Állami Árverési Csarnok megalapításának századik évfordulója
alkalmából rendezték meg. Az első árverési nap zárótételeként került kalapács alá a különleges történeti tárgy, amelyet a Nemzeti Múzeum, állami elővételi jogával élve vásárolt meg. A mindössze 2,4×3 cm méretű, arany- és selyemfonallal hímzett, három igazgyönggyel díszített töredéket 1867-ben választották le a palástról, pontosabban annak keresztpántjáról, amikor Ferenc József koronázását megelőzően javításokat végeztek a tárgyon.

A palást régi üvegnegatívon (Szent István Király Múzeum CC BY-NC-ND)

A koronázási palástot a szabadságharc bukása után, 1849-ben a koronázási ékszerekkel együtt egy vasládába zárva elásták az Al-Duna melletti Orsovánál, s csak 1853-ban került elő ismét. A nedvesség hatására megrongálódott palást javításával 1867-ben Klein Lujza pesti aranyhímzőt bízták meg. Egyik segédje, Szentey Sándor a javítások során mintegy szuvenír gyanánt eltávolított egy darabot a palástból, amely az elmúlt másfél évszázadban leszármazottai között öröklődött. A most megvásárolt töredéket hamarosan a koronázási palást mellett lehet látni majd a Nemzeti Múzeumban.

Borító: A megvásárolt darabka (mnm.hu)

Történelem témában
megjelent publikációk