A Kossuth-nagydíjas rendező fotói a TÉR-KÉP Galériában

A Kossuth-nagydíjas rendező fotói a TÉR-KÉP Galériában

- 2019. február 22. 7:25

India, a szépség koldusa címmel Sára Sándor fotóiból nyílt kiállítás a TÉR-KÉP Galériában.

India különböző arcait mutatja be a Budavári Önkormányzat – TÉR-KÉP Galériájának legújabb kiállítása. A tárlat Sára Sándor Kossuth-nagydíjas filmrendező Indiában készített fotóin keresztül tárja elénk a rejtélyes keleti világot. A 83 kép több évtizedes munkája a művésznek, aki visszajáró vendége volt Indiának. Az operatőr-rendező portrékon, tájképeken és eseményfotókon keresztül mutatja be az indiai emberek mindennapjait. A színes képeken nagy hangsúlyt kap a vallás, a szegénység és a család. A fotókon megörökített arcok, tekintetek drámaisága adja a kiállítás varázsát. Egészen megható az a kettősség, amit láthatunk. Boldogság, gyönyörű környezet, másrészről pedig a nyomorúság, szegénység és bánat járja át az arcokat. Sára Sándor általában kereste azokat a helyeket, ahol sok ember gyűlt össze, templomok környékét, rituális fürdések helyszínét, ahol sokszínű egyéniségeket lehetett látni. A művész álló és mozgóképein igen sok arcot jegyez. Indiában a földrésznyi ország lakóira koncentrált, miközben számos más ottani felvételt és filmet is készített.

 

A kiállítás ideje alatt filmvetítéssel és indiai esttel is várják az érdeklődőket. 2019. február 27-én, szerdán 18:30-tól Sára Sándor AMRITA SHER-GIL dokumentum filmje látható a TÉR-KÉP Galériában. A vetítés után Keserü Katalin művészettörténész beszél az alkotóról, illetve Magyarország és India művészeti kapcsolatáról. 2019. március 6-án, szerdán 18 órától pedig Somi Panni és a Sivasakti Kalánanda táncszínház bemutatója színesíti a kiállítást. A tárlat megtekinthető 2019. március 23-ig, keddtől szombatig 12 órától 18 óráig – közölte az önkormányzat sajtóirodája.

Borító: Amrita Sher-Gil (1913-1941) magyar és indiai származású festőművészről Sára Sándor készített dokumentumfilmet (Magyar Nemzeti Filmarchívum CC BY-NC-ND)