A látogatók időspirálszerűen teljesen körbejárják a múzeumot

A látogatók időspirálszerűen teljesen körbejárják a múzeumot

- 2021. május 13. 7:20

Május 21-én nyílik a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum új állandó kiállítása “utazás TÉRben és IDŐben” címmel. Az évek óta készülő tárlat idővonalra felépítve mutatja be Békéscsaba és Békés megye régészetét, történelmét, kultúráját és gasztronómiáját.

A Békéscsaba az évezredek idővonalán alcímet viselő új tárlatot ismertető sajtótájékoztatón Andó György múzeumigazgató elmondta, hogy a majdnem ezer négyzetmétert elfoglaló kiállítás az eddigi gyakorlathoz képest merőben más koncepció alapján készült. Nem a legértékesebb műtárgyi anyag szakágankénti bemutatása volt a cél, hanem idővonalra felépítve helyezték kontextusba Békéscsaba és Békés megye régészetét, történelmét, kultúráját, kitekintéssel Magyarország és a világ jelenségeire az adott korszakokban. Hozzátette, hogy a múzeum fejlesztése négy lépcsőben történik. Először összekötötték az 1912-ben és az 1972-ben épült részeket. Tavaly szeptemberben megnyitották az új állandó Munkácsy életműkiállítást, idén tavasszal elkészültek az új állandó történeti kiállítással is. A Békéscsabán, a Modern Városok Program keretében épülő Munkácsy-negyed részeként pedig egy egészalakos bronz Munkácsy-szobor kerül majd a múzeum főbejárata mellé a közeljövőben.

Békéscsaba 1900-ban (Herman Ottó Múzeum CC BY-NC-ND)

A tárlat megtekintésekor a látogatók időspirálszerűen teljesen körbejárják a múzeumot. Az alagsori részeken kapott helyet Békéscsaba és környezete természetföldrajzát, a különböző földtörténeti korokat és a tudományos-régészeti leleteket felvonultató rész. Bácsmegi Gábor régész elmondta: a legnagyobb, a legsúlyosabb és a legidősebb leleteket is kiállítják, emellett fókuszálnak a közelmúlt legújabb ásatásai eredményeinek bemutatására. A magasföldszinti rész 1718-tól, Békéscsaba szlovákok általi újratelepítésétől napjainkig mutatja be az életet. Megépítettek egy szekeret, amely a betelepülő szlovákság útját jelképezi, a szekéren az általuk hozott tárgyakat láthatja a közönség – közölte Martyn Emília néprajzos főmuzeológus. Innen a békéscsabai evangélikus nagytemplomba lépve a vallási eszközök jelennek meg, az interaktivitás jegyében megkongathatók a templom harangjai. A templomból kilépve a piacon találja magát a látogató, ahonnan fel lehet menni a padlásra. Ott múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartanak majd – ismertette a részleteket. A termeken tovább haladva a városra jellemző háztípusokat mutatják be, amelyek “vitrinként is funkcionálnak”, bemutatják általuk a néprajzi és – a csabai kolbász hazájában – a gasztronómiai érdekességeket.

Fiume szálloda Békéscsabán, 1916-ban (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)

A vasútállomásra érve egy épp berobogó vonat fogadja a látogatót, amely a város iparfejlődését szimbolizálja, végül a közelmúltba, egy panellakásba “léphet be” az ember – sorolta a tárlat egységeit Martyn Emília. Az új állandó kiállítás csúcspontja a múzeum nagytermében különálló egységként berendezett új állandó Munkácsy-kiállítás, amelyet 2020 szeptemberében nyitottak meg. A kiállítás a Munkácsy-negyed fejlesztési projekt részeként, a kulturális államtitkárság Kubinyi Ágoston Programja támogatásával készült el. A látványtervező Sz. Szilágyi Gábor volt, a kivitelezést a Rio Lámpastúdió Kft. végezte. Varga Tamás alpolgármester a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, az átalakulással új korszakába lép a múzeum.

(mti)

Borító: A város madártávlatból 1900-ban (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)