A leginkább hemzős pályázat Csudai Sándoré volt

A leginkább hemzős pályázat Csudai Sándoré volt

- 2019. június 13. 9:11

Csudai Sándor fotográfus, az origo.hu munkatársa nyerte el több anyagból álló pályázatával a hatodik alkalommal odaítélt Hemző Károly fotográfiai díjat.

A zsűri nemcsak Csudai Sándor magas színvonalú és változatos tematikájú portfólióját értékelte, amelyben háborús tudósítás, képriportok, utcai fotó és drónfelvételek is szerepelnek, hanem azt is, hogy a leginkább „hemzős” pályázat volt az övé, közölték a szervezők. Tájékoztatásuk szerint a Hemző Károly Alapítvány kuratóriumából álló zsűri (Lajos Mari, Hemző Károly özvegye; Salvarani Zsófia, a művész nevelt lánya; Korniss Péter és Bánkuti András fotográfusok, valamint az alapítvány titkára, Szarka Klára kurátor) több, szinte egyenértékűen nívós finalista közül választotta ki Csudai Sándort a díjra.

Hemző vidám balatoni képeslapja (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

A tanácsadó testület tagjai (Barakonyi Szabolcs, Cseke Csilla, Bácsi Róbert László, Mucsy Szilvia, Szabó Lajos és a tavalyi győztes, Bielik István) ezúttal 12 fotográfust jelöltek a 35 év alatti alkotók számára meghirdetett pályázaton: Csudai Sándort, Mónus Mártont, Ruprech Juditot, Rostás Biankát, Sóki Tamást, Szilágyi Annát, Varga Dzsenifert, Szekeres Mátét, Sivák Zsófiát, Kókai-László Dórát, Hölvényi Kristófot és Simó Szabolcsot.

Hemző Hévízen 1977-ben fényképezett (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

Közülük került ki az idei öt finalista: Mónus Márton, Sivák Zsófia, Simó Szabolcs, Szilágyi Anna és Csudai Sándor, aki a Hemző-díjat átvehette a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban szerdán. Csudai Sándor 1987-ben született, jelenleg az origo.hu munkatársa. Nemzetközi és hazai pályázatokon is többször díjazták már, 2015-ben Junior Prima díjat kapott. A tavalyi díjazott, Bielik István Szabadságok című jutalomkiállítása július 22-ig tekinthető meg a Capa 8F Galériában.

(mti)

Borító: Csudai átveszi a díjat (mti)