A legmagasabb összeg, amelyet valaha ékszerért fizettek

A legmagasabb összeg, amelyet valaha ékszerért fizettek

- 2020. április 30. 9:31

Rekordot jelentő 1,34 millió dollárért (426 millió forint) cserélt gazdát egy 1930-as évekből való Cartier-karkötő a Sotheby’s aukciósház keddi online árverésén.

A francia ékszer- és óragyártó cég legendás Tutti Frutti-darabjai közé tartozó ékszer korábban egy amerikai magángyűjtemény részét képezte, írja a www.vogue.co.uk. A drágakövekkel kirakott színpompás karkötő leütési árát 600-800 ezer dollár közé becsülték az aukciót megelőzően. Elmondhatatlanul örülünk az eredménynek. Szinte biztosan ez a legmagasabb összeg, amelyet valaha ékszerért fizettek egy kizárólag online elérhető aukción, mondta Frank Everett, a New York-i Sotheby’s ékszerrészlegének alelnöke.

Az aukciók egyik fontos szereplője (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

A keddi rekord az internetes ékszeraukciók új korszakának kezdetét hirdeti: az ékszereket kínáló online licitek példa nélküli bevételekkel zárultak a járványügyi korlátozásokkal kísért elmúlt hetekben. Az otthonmaradásra kényszerült embereknek jócskán jut idejük az aukciósházak kínálatának feltérképezésére, ami az eladásokban is megmutatkozik. A Sotheby’s londoni irodájának április 7-én véget ért online ékszeraukcióján az összes tétel elkelt, 3,7 millió dolláros összbevételt produkálva.

Ismert festmény kalapács alatt (sotheby’s.com)

Az online aukciók ráadásul a jelek szerint vonzó alternatívát jelentenek a vásárlók új nemzedéke számára: a licitálók 30 százaléka új regisztráló volt az aukciósháznál és ugyanekkora százalék volt közülük 40 év alatti. A Christie’s ugyancsak példátlan sikert könyvelhetett el a közelmúltban. Április 24-én véget ért internetes ékszerlicitjén 1,35 millió dollárért cseréltek gazdát a tételek.

(mti)

Borító: A drága karkötő (papageno.hu)