A legnagyobbak által dedikált kötetek árverése

A legnagyobbak által dedikált kötetek árverése

- 2021. október 20. 9:01

Dsida Jenő, Tamási Áron, Wass Albert és Ottlik Géza aláírásai is ott vannak a dedikált könyvek online könyvárverésén, az antikvarium.hu oldalon.

Az antikvarium.hu aktuális Dedikált könyvek árverése ezúttal Dsida Jenő négysorosával nyitotta meg az október 14-én induló tematikus aukcióját. A kínálatban szereplő 223 tételre (több mint 90 témakörben, 223 egyedi autográfiával) tíz napon keresztül lehet licitálni az október 24-i zárásig. Az online licitálás minden tételnél 1 forintról indult és a tíz napos licitálás után végül az kapja meg a vágyott példányt, aki a licit zárónapjának esti zárásáig a legtöbbet ajánlotta érte. A Dsida-kézirat dátuma csak egy nappal későbbi egy Tamási Áron bejegyzésnél. Tamási Áron emlékkönyvi bejegyzése így hangzik: „Babrálhatod is egy kicsit.” Tamási Áron. 936. XI. 6.

A Mire a fák megnőnek I-II. című kötetek szerzőjét, Gróf szentegyedi és cegei Wass Albertet aligha kell bemutatni, pedig a hivatalos irodalomtörténet mintha tudomást se venne róla, miközben mások a legnagyobbak között emlegetik. A még Erdélyben, 1942-ben, az Erdélyi Szépmíves Céh által kiadott történelmi regény a magyar történelemnek a nép jellemére és magatartására gyakorolt hatásait vizsgálja a Bach-korszakban. A helyszín természetesen Erdély, ahol különösen mélyen gyökerezik és gyökerezett már abban a korban is a magyar függetlenségi, gondolat.

Szabó Dezső regényének borítója (antikvarium.hu)

Az árverésen szerepel Szabó Dezső: Az elsodort falu című műve is. Mégpedig a Kovách Aladár által dedikált, számozott, Szíj Rezső gyűjteményéből származó példány. A híres regényt az 1919-es őskiadás nyomán 500 példányban adták ki újra, ez a 451. példány. Dedikálója a Sziget füzetek kiadója, Kovách Aladár. Ottlik Géza dedikációi ritkán bukkannak fel a hazai árveréseken. A Hajnali háztetők első kiadásából pedig eddig mindössze két példány került kalapács alá, ezen túl a Petőfi Irodalmi Múzeum is őriz további két ismert példányt. Ottlik a most kalapács alá kerülőt Tolnai Gáboréknak dedikálta – régi barátsággal. Ottlik Géza, az író és Tolnai Gábor irodalomtörténész, akadémikus generációs társak voltak, mindketten a Nyugat utolsó, „negyedik” nemzedékének tagjaiként indultak, közölte az antikvarium.hu.

Borító: Wass Albert dedikációja (antikvarium.hu)