A lengyeleket nem szabad felelőssé tenni Auschwitzért

A lengyeleket nem szabad felelőssé tenni Auschwitzért

- 2019. május 16. 8:07

A lengyeleket nem szabad felelőssé tenni azért, hogy a nácik az általuk megszállt Lengyelországban létesítették a haláltáborokat, szögezte le a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke, Roland S. Lauder a Rzeczpospolita lengyel hetilapban szerdán közölt cikkében, amelyben felszólította a lengyel politikai és egyházi vezetőket, hogy határozottan lépjenek fel az antiszemita megnyilvánulások ellen.

Lengyelország nemzedékeken át a zsidó szellemiség lüktető szíve volt, otthont adott a diaszpórában élő zsidók többségének, írta Roland S. Lauder. Sajnos, e nemzetiség nagy sűrűsége miatt, valamint azért, mert az ország Európa szívében fekszik, Hitler és a nácik Lengyelországot a holokauszt helyszínének választották. A lengyeleket nem lehet felelőssé tenni a haláltáborok működéséért, Auschwitzot a németek hozták létre és működtették. A WJC elnöke egyúttal reményének adott hangot, hogy a lengyel politikai és egyházi vezetők határozottan fellépnek az antiszemita megnyilvánulások ellen. Utalt a többi között arra, hogy nagypénteken az egyik lengyelországi községben, felelevenítve egy régebbi népszokást, a Krisztus egyik tanítványát, az áruló Júdást ábrázoló bábut égették el. Ez a népszokás több országban ismert, Csehországban például a kulturális miniszter a nemzeti örökségvédelmi listára vette fel, ami formális feltétele annak, hogy a népszokás felkerüljön az emberiség szellemi kulturális örökségének védelmét szolgáló UNESCO-listára. Mindazonáltal a lengyelországi Júdás-égetést többen antiszemita megnyilvánulásként értelmezték, mert a bábut a helybeliek élethűen, zsidó vonásokkal készítették. A lengyel hatóságok büntetőjogi eljárást indítottak az ügyben, a történteket elítélte a lengyel püspöki kar.

Lauder aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy szombaton a varsói kormányfői hivatal előtt a szélsőjobboldali körök több ezres tüntetést szerveztek, mert szerintük a lengyel kormány nem lép fel hatékonyan a tavaly elfogadott amerikai jogszabály ellen. A törvény arra kötelezi az amerikai külügyminisztert, hogy évente készítsen jelentést a holokauszt után örökösök nélkül maradt zsidó vagyon helyzetéről a világ különböző országaiban. A varsói kormány álláspontja szerint az amerikai törvény nincs hatással a lengyel jogrendszerre, Lengyelország pedig áldozata lett a náci Németországnak, és mint ilyen, maga jogosult kártérítésre. A törvény miatt viszont hétfőn Varsó lemondta az izraeli szociálisügyi, illetve külügyminisztériumi küldöttségének látogatását, miután kiderült, hogy az utolsó pillanatban a delegációba bekerültek háborús kártérítéssel foglalkozó szakértők is.Lauder szerint a szélsőjobboldali tüntetéshez és a Júdás-égetéshez hasonló események csak az előítéletek erősödését szolgálják a lengyel, valamint az izraeli utcákon.

(mti)

Borító: Átöltözés (Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány © Minden jog fenntartva)