A Louvre Abu-Dzabiba érkezett

A Louvre Abu-Dzabiba érkezett

- 2017. december 20. 9:50

A párizsi Louvre és a versailles-i kastély műkincsgyűjteményének darabjaiból nyílik kiállítás csütörtökön az abu-dzabi Louvre múzeumban, ahol hamarosan kiállítják a világ legdrágább festményét, Leonardo da Vinci Salvator Mundi (Világmegváltó) című alkotását.

A kiállításra mintegy 150 műtárgy érkezett a francia fővárosból Abu-Dzabiba. Az áprilisig látogatható tárlat a párizsi Louvre 18. századi történetébe enged bepillantást. A három részre tagolt kiállítás anyagát a 72 éven át, 1715-ig uralkodó Napkirály, XIV. Lajos gyűjteményéből válogatták össze. Az abu-dzabi kulturális tárca kedden megerősítette, hogy hamarosan azt a Leonardo da Vinci festményt is megtekintheti a közönség, amelyet egy szaúdi koronaherceg vásárolt meg a múzeum nevében 450 millió dollárért (120 milliárd forintért) egy New York-i árverésen novemberben. Salvator Mundi (Világmegváltó) minden idők legdrágábban elkelt műalkotása lett. Jézus Krisztus 1505 után keletkezett éteri portréját, amelyet a férfi Mona Lisaként is emlegetnek, sokáig elveszettnek vagy megsemmisültnek hitték. A képen a kék és barna ruhát viselő Jézus felsőteste és arca látható, amint egyik kezét áldásra emeli, másikban pedig kristálygömböt tart.

A Salvator Mundi (Wikipédia)
A Salvator Mundi (Wikipédia)

Az ötszáz éves festmény legutóbbi birtokosa Dmitrij Ribolovljev orosz milliárdos volt, aki négy éve Yves Bouvier svájci műkereskedőtől vásárolta a művet 127,5 millió dollárért. A világhírű párizsi múzeum, a Louvre első külföldi fiókintézményét, az arab világ első univerzális múzeumának, a nyitottság és a tolerancia jelképének szánt Abu-Dzabi Louvre-t november 8-án avatták fel Abu-Dzabiban, az Egyesült Arab Emírségek egyik tagállamában. A dúsgazdag állam 1 milliárd eurót (314 milliárd forint) fizet Franciaországnak azért, hogy a Szaadíjat szigetére tervezett nagy múzeumok közül elsőként elkészült intézmény 30 éven át használhassa a Louvre márkanevét, és műalkotásokat kapjon kölcsön francia múzeumoktól időszaki kiállításokra.

(mti)

Borító: A Louvre a két világháború között (Kuny Domokos Múzeum CC BY)