A magtárból múzeum lett Budajenőn

A magtárból múzeum lett Budajenőn

- 2019. április 12. 9:27

Átadták a magyarországi németek történetének is emléket állító, a helyi civilek, az önkormányzat és a kormány összefogásával felújított műemlék Magtár épületét csütörtökön Budajenőn.

A kormány 222 millió forinttal támogatta a felújítást, mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az átadóünnepségen. Soltész Miklós elmondta, hogy a felújítás harmadik ütemében a műemlék Magtár második emeletén kialakítottak egy állandó kiállítást, amely bemutatja a Kárpát-medencei nemzetiségek zarándoklásait. A negyedik, utolsó ütemben pedig az épület környezete újult meg: elkészült egy tó szökőkúttal.

Szekrény és ruhadarabok a zsámbéki sváb tájházból (Zsámbéki Közművelődési Intézet és Könyvtár PDM)

Az államtitkár beszédében arra kérte a nemzetiségi és egyházi vezetőket, nyújtsanak segítséget abban, hogy a Kárpát-medencének ez a része megmaradjon nemzetiségeiben sokszínűnek, kereszténységében egységesnek. Az a nép, amelyik nem akarja megőrizni a hagyományait, nem tiszteli elődeinek akaratát, küzdelmét és nem tartja meg keresztény hitét, szerinte pusztulásra van ítélve. Hozzátette: az elmúlt évek nemzetiségi politikájának alakításakor a 13 magyarországi nemzetiség vezetőjével közösen fontosnak tartotta a kormány, hogy őrizze a hagyományt, erősítse az óvodai és iskolai jelenlétet, megőrizze a kulturális emlékeket, és olyan keresztény templomokat újítson meg, amelyeket nemzetiségi elődeink építettek szerte az országban.

Részlet a kiállításból (mti)

Budai István, Budajenő polgármestere arról beszélt, hogy a Magtárral kapcsolatban, minden kitűzött célt sikerült megvalósítani. Ritter Imre a német nemzetiség országgyűlési képviselője pedig kijelentette: nemzetiségi létük és a hitük együtt létezik, együtt él.

(mti)

Borító: Magtárból múzeum (mti)