A magukat megadó magyar katonákat a Vörös Hadsereg egyik osztaga agyonlőtte

A magukat megadó magyar katonákat a Vörös Hadsereg egyik osztaga agyonlőtte

- 2020. február 3. 8:53

Felszentelték vasárnap a Katowice sziléziai vajdasági központhoz tartozó Murcki városrészben azt a Szent László-képet, amelyet a magyarok adományoztak a helyi egyházközségnek, és amely a szovjetek által 1945-ben a környéken meggyilkolt 29 magyar katona oltalmazójaként jeleníti meg a szentet.

Az 1945. január 28-án agyonlőtt magyar katonák lelki üdvéért a Murcki-beli Jézus Szent Szíve-templomban bemutatott szentmisén részt vett Marcin Krupa katowicei főpolgármester és Budai László, a magyar Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának tagja. Jelen volt az adományozott Szent László-kép alkotója, Borbély Károly győri festőművész, valamint Rovács Jolanta, az Art World Hungary Egyesület vezetője is, közölte Körmendy Adrienne krakkói magyar főkonzul.Felidézte: a hadifogolyként magukat megadó magyar katonákat a Vörös Hadsereg egyik osztaga a Murckihoz közeli erdőben agyonlőtte. Az áldozatokat a település lakói a helyi plébánossal együtt titokban eltemették, sírdombjuk felett pedig keresztet emeltek. A helyet az 1989-es rendszerváltásig ápolták, később pedig emlékművet is emeltek a katonáknak.

A témáról bővebben ebben a kötetben olvashat (Szendrői Közművelődési Központ és Könyvtár CC BY-NC-ND)

2015-ben Áder János köztársasági elnök is ellátogatott a Murcki erdőben lévő sírhoz, amelyet vasárnap, a katonák kivégzésének évfordulója alkalmából a magyar küldöttség részvételével szintén megkoszorúztak. A vasárnap felszentelt Szent László-képet tavaly szeptemberben, a Katowicében tízedik alkalommal rendezett Magyar Nap keretében adta át Balogh Csaba, a Külgazdasági- és Külügyminisztérium államtitkára. A kép a hála jele a magyar katonaáldozatok emlékének megőrzéséért és gondozásáért.

(mti)

Borító: Magyar honvéd Oszkoli erdőben (Csongrád Megyei Levéltár Hódmezővásárhelyi Levéltára CC BY-NC-ND)