A Magyar Könyvtárosok Egyesületének 50. Vándorgyűlése

A Magyar Könyvtárosok Egyesületének 50. Vándorgyűlése

- 2018. július 5. 10:53

Keszthelyen tartja jubileumi 50. Vándorgyűlését a Magyar Könyvtárosok Egyesülete július 3-6. között, „Értékeink a jövőt formálják – Vándorgyűléseink öröksége” címmel. Azért, hogy ezt a nagyszerű jubileumot emlékezetessé tegyék Vándorgyűléstörténeti kiállítást szerveztek, ami az „MKE vándorgyűléseinek 50 éve” címet viseli. A kiállításon tárgyakat, fényképeket, egyéb nyomtatott dokumentumokat is megtekinthetnek az érdeklődők.

A rendezvény a Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE), a Fejér György Városi Könyvtár, az MKE Zala Megyei Szervezete és a Pannon Egyetem közös szervezésében jött létre, a szakmai programok fő helyszíne az egyetem Georgikon Kara volt.

A Vándorgyűlés nyitó plenáris ülésén Fekete Péter az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a könyvtár az egymással beszélgető, szót értő, egymásra figyelő emberek közösségét jelenti, amelynek alapja az írott kultúra, a műveltség és a tájékozottság. Mindezek alapján a könyvtár olyan közösségi térré válhat, ahol az emberek nemcsak kölcsönöznek, hanem jól érzik magukat, ahova szívesen térnek be. Kiemelte: ez lehet könyvtárak újraértelmezett szerepe a 21. században.

Az államtitkár felidézte, hogy az elmúlt időszakban a könyvtári terület jelentős változásokon ment keresztül. A könyvtár évtizedeken keresztül ugyanazt jelentette: könyvespolcokon összegyűjtött, rendszerezett tudást. A könyvtár ma azonban már mást jelent, olyan átalakulás, olyan „kultúrtörténeti versenyhelyzet” alakult ki, amelyben minden kreativitásra, kritikára és ötletre szükség van – fogalmazott Fekete Péter.

Barátné Hajdu Ágnes, az MKE elnöke az MTI-nek elmondta, hogy az Értékeink a jövőt formálják – Vándorgyűléseink öröksége című jubileumi vándorgyűlés egyik kiemelt témaköre, hogy miként lehet a több évtizedes alapokra építve továbblépni. A digitalizálás, a könyvtári feladatok és kompetenciák átalakulása, fejlődése, a közösség szervezés, a szociális területen nyújtott szolgáltatások bővítése folyamatos feladatot jelent a könyvtáraknak – tette hozzá.

MKE díjazottak 2018 (Forrás: Magyar Könyvtárosok Egyesülete)

Mint minden évben, idén is a Vándorgyűlésen adták át a könyvtáros szakma által legértékesebbnek tartott és a könyvtárakban legnagyobb sikert aratott könyveknek járó díjat, a Fitz József Könyvdíjat, az MKE egyesületi munkájáért emlékérmeket, valamint Az Év Fiatal Könyvtárosa Díjat és a Kovács Máté Alapítvány támogatásával egy, Az Év Fiatal Könyvtárosa különdíjat is átadtak.

A jubileumi Vándorgyűlésen a Magyar Könyvtárosok Egyesülete és az Informatikai és Könyvtári Szövetség munkatársunknak, Szüts Etelének ítélte az „Az év fiatal könyvtárosa – 2018” megtisztelő címet. Szüts Etele pályaműve részletesen bemutatja társaságunk digitalizációs és aggregációs tevékenységét, címe: A Forum Hungaricum Nonprofit Kft. aggregációs szolgáltatása a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia keretében.

A Vándorgyűlés több, mint 800 résztvevője a tanácskozás napjain Keszthely nevezetességeit, turisztikai látványosságait is megismerhetik és a már szintén tradicionálisan megrendezésre kerülő baráti találkozón is részt vehetnek.

(mti)

Borító: Keszthely (Magyar Fotográfiai Múzeum CC BY-NC-ND)

A cikkhez kapcsolódik