A májusfa állítását követően mehettek a lányok bálba

A májusfa állítását követően mehettek a lányok bálba

- 2020. május 11. 8:10

Játék és tánc 10 percben – Családi hagyományőrzés karantén idején címmel indult el a #várkertonline nyolc részes programsorozata, közölte a Várkert Bazár.

A május 9-én indult sorozat a közlemény szerint a hagyományőrzés, népi babonák, játékok sorát mutatja be. Gerincét a tánctanulás jelenti, amelyet a család minden ragja elsajátíthat. A programsorozatot májusra időzítették, mivel a Nyitra vidéki falvak népszokása szerint május elsejével, a májusfa állítását követően mehettek a lányok bálba, táncmulatságra.

Májusfa kitáncolók Balatongyörökön (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

A Játék és tánc sorozattal minden hétvégén más-más népcsoportok táncait mutatják be egészen június végéig. A tánctanulás mellett a videók egy-egy népszokást, parasztregulát, gyermekdalt, ritmusjátékot is megismertetnek a nézőkkel, mindeközben betekinthetnek a népviseletek mesés világába Fitos Dezső táncművész, koreográfus és művészeti vezető, valamint Kocsis Enikő táncművész, koreográfus és művészeti vezető közreműködésével.

Magyarország népviseletei (Gömöri Múzeum CC BY-NC-ND)

Az első epizód május 9-én, 16 órától Tavaszkezdő népszokások – Moldvai tánctanítással címmel jelentkezik, míg május 16-án a Szerelmi babonák – Felcsíki tánctanítással tematikát követhetik a nézők.

Borító: Májusfa Gyenesdiáson (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)