A Makovecz-kiállítás eljutott Ulánbátorba is

A Makovecz-kiállítás eljutott Ulánbátorba is

- 2018. november 8. 9:59

Megnyitották a 2018-as Héttorony Fesztivált a budapesti Makovecz Központ és Archívumban. A programsorozat keretében tíz magyarországi és határon túli településen várják a közönséget világ- és népzenei koncertekkel, táncházzal, kiállításokkal és fényfestéssel.

A kéthetes programsorozat Makovecz Imre (1935-2011) munkássága előtt tiszteleg. Makovecz Pál, a Makovecz Imre Alapítvány elnöke elmondta: a nagyközönség előtt tavaly megnyílt Makovecz Központ először ad otthont a fesztivál megnyitójának. Hiszek benne, ha Makovecz Imre közöttünk lenne, nagyon szeretné ezt a fesztivált, mondta az elnök. Csányi Tamás, a Ciszterci Szent Imre-templom kórusának karnagya úgy fogalmazott: Makovecz Imre és más mohikánok, köztük Kallós Zoltán vagy Kobzos Kiss Tamás ragaszkodtak a misztériumhoz, lebonthatatlan hagyatékuk kötőanyaga nem a civilizáció bármely táján elszórható szervetlen anyag. Csernyus Lőrincz építész elmondta: a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) támogatásával nemrég Mongólia fővárosában, Ulánbátorban és az oroszországi Izsevszkben is nyílt Makovecz Imre pályáját bemutató tárlat, amelyekkel együtt már nyolc helyszíne volt a 2016-ban Moszkvából indult kiállítás-sorozatnak.

Az egyik helyszín, Kakasd, Makovecz épületeivel (Völgységi Múzeum CC BY-NC-ND)

A Héttorony Fesztivál nevét a Kossuth- és Ybl-díjas építésznek az 1992-es Sevillai Expón felépült héttornyú magyar pavilonja adta. A fesztivál helyszínei között tíz település, Budapest mellett Csíkszereda, Kolozsvár, Szigetvár, Kakasd, Paks, Csenger, Nagygéc, Tokaj és Bak szerepel. A programsorozaton összesen 80 művész lép fel, koncertet ad a Muzsikás együttes Kacsó Hangával és Berecz Istvánnal, a Canlar zenekar, Szvorák Katalin, a Cimbalom Brothers és a Borbély-Dresch Quartet is. Az idei Héttorony Fesztivál záróprogramja november 20-án, Makovecz Imre születésének évfordulóján a Budai Vigadóban lesz, ahol Herczku Ágnes és zenésztársai Bartók-estjét hallhatja a közönség.

(mti)