A még meg nem házasodott legényei végig járják Noszvaj utcáit csörömpölés és zeneszó közepette

A még meg nem házasodott legényei végig járják Noszvaj utcáit csörömpölés és zeneszó közepette

- 2020. február 21. 7:42

A farsang végéhez köthető, az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén is szereplő, egyedülálló téltemető, tavaszváró, alakoskodó szokást, a remélést elevenítik fel szombaton a Heves megyei Novaj községben.

A hagyományokhoz hűen szombat délelőtt is megnyitóval, menyasszony-kikéréssel és a remélők menetének indulásával kezdődő és hajnalig tartó táncos mulatsággal záruló programban egy állakodalmas menet jellegzetes, maskarába öltözött, fiatal, még meg nem házasodott legényei végig járják a falu utcáit csörömpölés és zeneszó közepette, közölte Dobó Zsófia, a Novaji Remélők Egyesülete elnöke. Bemennek a lányos házakhoz, bekormozzák az ott lakó fiatal lányokat, asszonyokat, cserébe tojást és szalonnát kapnak, amelyeket összegyűjtve este megsütnek és elfogyasztanak az iskola épületében.

Régi noszvaji lakóház (Herman Ottó Múzeum CC BY-NC-ND)

A menetben részt vevők száma nem kötött, ám vannak állandó, nélkülözhetetlen zsánerfigurák, mint például drótos tót, köszörűs, tollas zsidó, kéményseprő, akiknek jelenléte nélkülözhetetlen. A koromnak alapvetően tisztító hatást tulajdonítanak: megszabadít a gonosztól, rossztól, átoktól, betegségtől, sőt, akár egy jó vagy jobb esztendő eljövetelét is jósolhatja. Elnevezése is valószínűsíthetően ebből eredeztethető, mondta az illetékes.

Pincelakások Noszvajon (Herman Ottó Múzeum CC BY-NC-ND)

A remélés, mint alakoskodó farsangi szokás 2016-ban felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére, emlékeztetett az elnök, megjegyezve, hogy fennmaradásában egykor fontos szerepet játszott a helyi iskola, míg mai virágzásának letéteményesei civil szervezetek és hozzáértő önkéntesek. A remélők ruháinak elkészítése, a menet megszervezése, a kínáló sütemények elkészítése fontos közösségteremtő mind a mai napig szerinte.

(mti)

Borító: A remélők (tveger.hu)