A megsemmisülés határán volt Brecht filmes hagyatéka

A megsemmisülés határán volt Brecht filmes hagyatéka

- 2017. december 7. 9:11

Majdnem kétévi munka után befejeződött Bertold Brecht (1898-1956) német író filmhagyatékának digitális feldolgozása, jelentette be a Berlini Művészeti Akadémia.

A munka eredményeként a jövő évtől a drámaíró, költő, rendező archívumának mintegy 50 filmjét adatbankban lehet keresni, és olvasóteremben meg is lehet tekinteni. A feldolgozáskor eddig ismeretlen anyagokra is bukkantak, közölte az akadémia. A Deutsche Kinemathek alapítvánnyal közösen végzett munkát azért kellett sürgősen elvégezni, mert az 1920-as évek végétől a 70-es évekig összegyűjtött analóg filmanyag egy része kritikus állapotban volt, a megsemmisülés fenyegette a szakértők szerint.

Plakát és háttéranyagok Brecht egyik legtöbbet játszott darabjához (MaNDA)
Plakát és háttéranyagok Brecht egyik legtöbbet játszott darabjához (Csokonai Nemzeti Színház Minden jog fenntartva)

A dokumentumok magját Brecht családja és kortársai privát filmjei képzik, de feldolgoztak számos olyan felvételt is, amely a szerző színházi munkáit rögzítette. Az újonnan felfedezett anyagok közé tartozik a Berliner Ensemble 1957-es Kurázsi mamájának tévéadása, valamint a Galileo 1974-es New York-i előadásának felvétele Charles Laughtonnal a főszerepben.

(mti)

Borító: Wikipédia, Bundesarchiv CC BY-SA