A mesterséges intelligencia szerint is Van Gogh festette a képet

A mesterséges intelligencia szerint is Van Gogh festette a képet

- 2020. szeptember 3. 8:47

Nem bizonyított eredetű, Van Goghnak tulajdonított festményt árvereztek el Hamburgban 550 ezer euróért (195,8 millió forintért).

A Dechow aukciósház A wijki malom című festményt a holland festő feltételezhetően korai alkotásaként kínálta eladásra. Ezzel Van Gogh (1853-1890) valószínűleg A Wijk bij Duurstede-i malom című alkotást másolta, melyet az általa tisztelt Jacob van Ruisdael festett 1760 körül. Nem tudjuk bizonyítani, hogy valódi, de sok az erre utaló jel, mondta Jens-Peter Franz, az aukciósház projektfelelőse. Az amszterdami Van Gogh Múzeum, a valódiság megítéléséért felelős hatóság közölte: A múzeum megvizsgálta a festményt és úgy véli, az alkotást nem Vincent van Gogh készítette.

Egy regény a festőről, aki életében egyetlen képet sem adott el (Együd Árpád Kulturális Központ © Minden jog fenntartva)

Az aukciósház szerint azonban egy kémiai és egy művészettörténeti kutatás, valamint egy mesterséges intelligencia segítségével végzett vizsgálat szól a valódiság mellett. A festményt 1904-ben egy lipcsei kereskedő vásárolta meg Párizsban. Az információk szerint unokájára hagyta, aki miután a németországi Neustadt in Holsteinba költözött, 1994-ben egy Kiel közeli magángyűjtőnek adta el. Utóbbi árvereztette most el az alkotást. A kép végül kicsivel az 500 ezer eurós kikiáltási ár fölötti értéken kelt el. Új tulajdonosáról nem közölt információt a Dechow aukciósház.

(mti)

Borító: A kérdéses kép (azuzlet.hu)