A művész születésének 135. és halálának 70. évfordulójára emlékeznek

A művész születésének 135. és halálának 70. évfordulójára emlékeznek

- 2020. december 10. 10:31

Jaschik Álmos és a “halhatatlan papiros” címmel nyitotta meg új virtuális kiállítását az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI); a tárlat középpontjában az alkotó bábművészeti tevékenysége áll.

Jaschik Álmos (1885-1950) grafikus, festő, iparművész, szakíró művészpedagógus és jelmeztervező volt. 1936-ban új színház megnyitásának tervéről adtak hírt a lapok. A Fajankó Művészek Bábszínházának egyik szellemi atyja Jaschik Álmos volt, olvasható az OSZMI közleményében. Mint írják, az idén a művész születésének 135. és halálának 70. évfordulójára emlékeznek. Virtuális kiállításuk középpontjában Jaschik Álmos kevésbé ismert bábművészeti tevékenysége és az 1930-as évek bábos törekvései, kezdeményezései állnak, de néhány művön keresztül felvillantják életútját, iparművészeti, grafikai, jelmez- és díszlettervezői munkái közül válogatva.

A halhatatlan papiros kifejezés egy 1930-as kritikából származik és nagyon találó Jaschik Álmos életművére. Minden munkája kötődik a papírhoz: könyvkötései, grafikái, jelmezei, díszletei, makettjei, bábjai, rajzfilmje mind papíron születtek, és ha megvalósultak is, ma újra csak a papír (tervek, nyomatok, fényképek) őrzik emléküket. A virtuális tárlatot a PIM-OSZMI gyűjteményeinek anyagából állították össze, a látogatók azonban találnak alkotásokat a Petőfi Irodalmi Múzeumból, az Országos Széchényi Könyvtár Színháztörténeti és Zeneműtárának gyűjteményéből, az Iparművészeti Múzeumból, magángyűjteményekből és korabeli folyóiratokból is. A kiállítás a https://oszmi.hu/ oldalról érhető el.

(mti)

Borító: Bibliaillusztráció a művésztől (Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria CC BY-NC-ND)