ÉVFORDULÓ SOROZAT

A nagy találkozás elmaradt

A nagy találkozás elmaradt

- 2021. szeptember 6. 10:11

Éppen negyedszázada ezen a napon landolt Szent II. János Pál pápa repülőgépe Ferihegyen, majd az általa már egyszer, öt évvel korábban használt harci helikopter fedélzetén megérkezett Pannonhalmára.

A Börcsök Dezső parancsnoksága alatt álló légijármű a pannonhalmi focipályán landolt délután háromnegyed egykor. Csúf idő volt éppen, de a pápát nagy tömeg várta, és végig az út mellett is álltak, ahol a pápamobillal a 76 éves egyházfő felkaptatott Szent Márton hegyére. No de miért is szakított idő bokros teendői mellett az akkor még elég jó egészségnek örvendő későbbi szent erre az útra? Azért mert a második magyarországi látogatása fonos diplomáciai út is lett volna. Az akkor ezer esztendős Pannonhalmán szeretett volna találkozni II. Alekszij moszkvai pátriárkával, a keleti egyház fejével. Azért éppen itt, mert Szent Márton hegye mondhatni félúton van Moszkva és Róma között. A másik, a találkozó helyszíne mellett szóló érv pedig az volt, hogy Pannonhalmát még a nagy egyházszakadás, 1054 előtt alapította Géza fejedelem, bencés szerzeteseket hívva országába. Ahol ekkor még a déli és a keleti részekre Bizáncból érkeztek a térítők, és egészen Veszprémig. Ahol Szent István alapított görög rítusú apácáknak kolostort 1018-ban ott, ahol most az állatkert van.

Egy könyv a pápalátogatás előkészítésére (Magyar Ferences Könyvtár és Levéltár CC BY)

Tehát a Nyugat és a Kelet találkozott volna „Kupacon”, ahogy a diákok nevezik a hegyet és a monostort. A magyarországi meghívást 1995. február 9-én Göncz Árpád kézbesítette hivatalos látogatásán, és ez év novemberében jött is a hír, hogy 1996 júniusára tervezik a nagy találkozót. Aztán a Vatikán 1996. január 15-én bejelentette, hogy mégsem itt lesz az összejövetel, de azért június 20-21-én a látogatás megvalósul majd. Végól április 19-én jelentették be a végső dátumot: szeptember 6-át és 7-ét. A két nap programjába azért mégis be volt iktatva két olyan óra, amit Alekszijnak tartottak fönn, de Moszkva július 18-án végképp lemondta a lehetőséget. (A nagy találkozó később létrejött, kevés eredménnyel.) A II. János Pált szállító helikopter, a honvédség egyik legtapasztaltabb pilótájának a parancsnoksága alatt viszont simán landolt a focipályán. (A személyzetet, akik az öt esztendővel korábbi látogatáson egy hétig fuvarozták a pápát, később meghívták két hétre vendégeskedni a Vatikánba.)

A pannonhalmi focipályán (szoljon.hu)

A kolostorba érkezés után a pápa a bencés közösséggel együtt fogyasztotta el ebédjét az apátság stukkós, freskós, barokkos refektóriumában, azaz ebédlőjében. Aztán fél ötkor találkozott a köztársasági elnökkel. Hétkor ott volt a bencés közösség vesperásán, majd nyugodni tért. Másnap ugyanis igencsak sűrű volt a program. Délelőtt találkozó a miniszterelnökkel, akit éppen Horn Gyulának hívtak. Aztán leült beszélgetni a püspöki karral is, majd rettenetes szélben emlékezetes szentmisét mondott 150 ezer hívő előtt a győri ipari park akkor még beépítetlen részén. Ahol a szomszédba szakadt magyarok és a szlovákság is szép számban képviseltette magát.

Út a kolostorba (papakeresztpannonhalma.network.hu)

(Szeptember 12-én Ferenc pápa érkezik hozzánk az 52. Eucharisztikus Világkongresszus zárómiséjére. Ahonnan Szlovákiába utazik, állítólag nem kíséri valami nagy érdeklődés látogatását.)

Borító: A győri mise (gyorplusz.hu)

Évforduló sorozat

Norman Mailer 100
2023. január 31. 11:24

A feldarabolt felfedező
2023. január 17. 11:12

Hašek, a züllött alak
2023. január 3. 6:05

Budapest 150!
2022. december 22. 11:38

Írország 100
2022. december 6. 8:58

Vonnegut 100
2022. november 11. 6:34

BBC 100
2022. október 18. 6:56