A Nemzeti Múzeumban kétórás idősávokban 250 látogató tartózkodhat

A Nemzeti Múzeumban kétórás idősávokban 250 látogató tartózkodhat

- 2020. június 22. 10:38

A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) és tagintézményei (Esztergomi Vármúzeum, Balassa Bálint Múzeum, Babits Mihály Emlékház, sárospataki Rákóczi Múzeum, visegrádi Mátyás Király Múzeum, vajai Vay Ádám Muzeális Gyűjtemény, nyírbátori Báthori István Múzeum, balassagyarmati Palóc Múzeum) 2020. június 20-tól megnyitotta kapuit a látogatók előtt. A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum 2020. június 23-tól várja az érdeklődőket, közölte az MNM.

A Magyar Nemzeti Múzeumban az állandó kiállítások mellett, a járvány előtt épphogy megnyitott Közös Időnk ’89-90 című közösségi kiállítás látogatható. A tervekkel ellentétben a CLARA – Rotschild Klára – divatkirálynő a vasfüggöny mögött című időszaki kiállítás technikai okok miatt egyelőre még zárva tart. A járványhelyzetre való tekintettel a hatósági intézkedéseknek megfelelően a múzeum új szabályokat léptetett életbe a látogatók biztonságának érdekében. Első és az egyik legfontosabb, hogy a múzeum tereiben a saját maszk viselése kötelező és a bejáratnál kézfertőtlenítő automaták biztosítják a fertőtlenítést. Amennyiben a látogató nem hoz magával maszkot, a pénztárnál újat vásárolhat.

Az MNM Arany János szobrával (KATAMAFOTÓ Művészeti Kft. CC BY-NC-ND)

A kiállítások megtekintése előzetes regisztrációval lehetséges 10 órától 18 óráig 4 idősávban. A Múzeum elsősorban online jegyvásárlásra biztatja a látogatókat a Jegymester felületén. Az épületben a 2 órás idősávokban 250 látogató tartózkodhat. Előzetes jegyvétellel 200 fő érkezhet, de az intézmény azokra is gondol, akik korábban nem regisztráltak: az idősávokon belül maximum 50 fő a pénztárban, bankkártyával történő fizetés után szintén beléphet. Amennyiben a múzeumban egyidőben jelenlévő látogatók száma eléri a 250 főt, az ezen felül érkező látogatóknak a következő idősávig várakozniuk kell.

A főbejárat 1906-ban (Kuny Domokos Múzeum CC BY)

A megújult Múzeumkert már nyári pompájában fogadja a hűsölni szándékozókat. Akik többet szeretnének megtudni a kert múltjáról és a fák alatt megbújó szobrokról, 2020. június 20-tól, minden szombat és vasárnap egy vezetett kerti sétán vehetnek részt. A kicsikre és szüleikre is gondolt a múzeum múzeumpedagógiai csapata: 5 héten keresztül, 2020. június 29-i indulással tábort szervez, minden turnus más történeti kort érint majd. A Magyar Nemzeti Múzeum a közleményben köszönetet mond annak a több tízezer lelkes érdeklődőnek, akik a 3 hónapos zárvatartás alatt végig aktívan követték a múzeum online felületeit, ezek az oldalak továbbra is frissülő tartalmakkal várnak mindenkit.

Borító: Az épület 19. századi metszeten (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)