A reflektorfényben Ferenc József szobrának roncsolt fejrésze

A reflektorfényben Ferenc József szobrának roncsolt fejrésze

- 2018. június 20. 9:53

Különleges épületbejárásokkal és művészettörténeti előadásokkal várja ebben az évben is az érdeklődőket a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) a Múzeumok éjszakáján, szombaton.

Az MTA Művészeti Gyűjteményének munkatársai által vezetett sétákon a látogatók megnézhetik az épület legimpozánsabb termeit, többek között az első emeleti Dísztermet és a Felolvasótermet, emellett látogatható lesz a Képes terem és az Elnöki tanácsterem is, amelyek falain az intézményi és a nemzeti emlékezet kiemelkedő alakjainak arcképei, többek között Széchenyi István, Kölcsey Ferenc és Vörösmarty Mihály portréi függnek, olvasható az MTA honlapján. A különleges túrák között szerepel Trón és nemzet címmel Holló Barnabás akadémiai szobrainak megtekintése. Az MTA 2018 elején szerzett vissza egy márványszobor-töredéket: egy monumentális Ferenc József-büsztből megmaradt, roncsolt fejrészt. A vezetett séta ezt az éppen százéves szoborművet, annak keletkezés-, aktualizálás- és pusztulástörténetét mutatja be.

Az MTA 1896-ban, Klösz György felvételén (MaNDA)
Az MTA 1896-ban, Klösz György felvételén (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)

A Homlokzat és Díszterem című séta látogatói az épület főhomlokzatának szobrairól, valamint a Díszterem festészeti dekorációjáról tudhatnak meg többet. Az este folyamán Borovi Dániel művészettörténész Ferenc József császár és király magyarországi portréiról tart előadást. Idén először a külföldi érdeklődőknek angol nyelvű vezetés is indul. A részletes programról az Akadémia honlapján olvashatnak az érdeklődők. A programokon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

(mti)

Borítókép: muzej.hu