A Sisi-kiállítás is a virtuális térbe költözött

A Sisi-kiállítás is a virtuális térbe költözött

- 2021. január 25. 11:10

Virtuálisan bejárható lett a Kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota kiállítóhelyének népszerű Sisi-tárlata, közölte az intézmény.

A tájékoztatás szerint, a szeptemberben nyílt Magyarország áldott emlékezetű királynéja – Sisi, Ferenczy Ida és a magyar udvartartás című tárlat megnyitásától a Cifrapalota, a koronavírus okozta járvány miatti kényszerű bezárásáig nagy népszerűségnek örvendett. Sokan szerették volna még az eredetileg február végéig nyitva tartó tárlatot megnézni, ezért a múzeum munkatársai elkészítették annak virtuális változatát. Az online térben a látogató végigjárhatja a kiállítás mind a négy termét, miközben a műtárgyakra ráközelíthet, az információs táblákat pedig el is olvashatja.

A tárlat középpontjában Erzsébet királyné élete, Magyarországhoz és a magyarokhoz fűződő viszonya áll. Bemutatja a magyar udvartartás tagjait, mindennapjait a királyné környezetében, megismerteti a kiegyezéshez vezető utat, amelyben Sisi és bizalmasa, barátnéja, Ferenczy Ida központi szerepet kap. A királyné Magyarországon elsősorban Gödöllőn és Budán tartózkodott, így a kiállítás e helyszínek mindennapjait is megidézi a gödöllői falkavadászatoktól a budai bálokig. Bemutatja a magyar királykisasszonyt, a Budán született Mária Valériát és magyar környezetét is. Külön terem foglalkozik a királyné halálával és emlékezetével.

A királyné, koronával (Piarista Múzeum CC BY-NC-ND)

A múzeum a kiállításhoz több mint tíz intézményből kölcsönzött műtárgyakat, fotókat és dokumentumokat. A tárlat különleges színfoltjai Erzsébet királyné, Ferenczy Ida és Andrássy Gyula ruháinak Czédly Mónika által készített, kutatásokon alapuló hiteles rekonstrukciói. A kiállítás online a https://muzeum.kecskemet.hu/ oldalról érhető el.

(mti)

Borító: Mellszobor Pécsen (Csorba Győző Könyvtár PDM)