A szerelem epicentruma Selmecbányán van

A szerelem epicentruma Selmecbányán van

- 2018. február 14. 9:09

A szerelem központjává kíván válni a szlovákiai Selmecbánya: a világ leghosszabb szerelmes verséről ismert városban szerelembank nyílik Valentin-napon.

Braxatorisz András 1844-ben írta meg szerelmének a 2910 soros költeményét, amely a világ leghosszabb romantikus verse. András és Marina 14 évesen szerettek egymásba Selmecbányán, amikor a szegény diák magánórákat adott a lánynak. Szerelmük azonban nem teljesedhetett be, Marina szülei ugyanis egy jobb módú férfihoz adták a lányt. András később lelkész lett és két évvel Marina esküvője után feleségül vette egy hivatalnok lányát. Az elválás miatt érzett fájdalmában írta meg a Marina című verset, amelyet a mai napig tanítanak a szlovák iskolákban. A Marina házában kialakított múzeum alagsorában kialakítottak egy 100 ezer fiókot tartalmazó trezort, ahová a szerelmesek emlékeiket zárhatják. Azért 100 ezret, mert pontosan ennyi karakterből áll a vers.

A Leányvár Selmecbányán (MaNDA)
A Leányvár és a városkapu Selmecbányán (Kuny Domokos Múzeum CC BY)

Ha mind a százezer fiókot megtöltjük szerelmes történetekkel, akkor ez a ház lesz a legtöbb szerelmet magában foglaló hely, a szerelem epicentruma, mondta Katarina Javorska, a Szerelem epicentruma Alapítvány vezetője. Kiemelte: ellentétben Rómeó és Júlia történetével, András és Marina szerelmi drámája valóságos. Ha milliók képesek Veronába utazni, hogy megnézzék a kitalált történet szerelmeseinek balkonját, akkor sokan készek lehetnek arra, hogy megtapasztaljanak egy valódi szerelmi történetet Selmecbányán, fogalmazott Javorska. A szerelembank fiókjai az évnek csak néhány napján állnak nyitva az új történetek előtt, a következő ilyen nap Valentin-nap. Az érdeklődők az epicentrumoflove.com internetes oldalon még foglalhatnak helyet saját szerelmük története számára.

(mti)

Borító: A bányaváros templomból kialakított vára (Kuny Domokos Múzeum CC BY)