A szülei sírja mellett helyezik végső nyugalomra Kányádi Sándort

A szülei sírja mellett helyezik végső nyugalomra Kányádi Sándort

- 2018. június 29. 10:47

A Budavári Önkormányzat díszpolgárát, Kányádi Sándort saját halottjának tekinti és családdal való egyeztetés alapján intézkedik temetéséről is, közölte az önkormányzat.

Kányádi Sándort kívánságának megfelelően szülőfalujában, a Hargita megyei Nagygalambfalván helyezik örök nyugalomra. Tisztelői, barátai virrasztáson és búcsúztatáson vehetnek végső búcsút a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas költőtől, írótól, műfordítótól, Budavár, Székelyudvarhely és Nagygalambfalva díszpolgárától. A virrasztást 2018. július 6-án, pénteken éjjel tartják a nagygalambfalvi református templomban. A búcsúztatásra 2018. július 7-én, szombaton, helyi idő szerint 15.00 órakor kerül sor a református templomban. Az ökumenikus egyházi szertartást a helyi református lelkész, Kányádi György Attila és Böjte Csaba ferences rendi szerzetes tartja. A költő ravatalánál Dávid Gyula irodalomtörténész mond emlékező beszédet. A szertartás után a család kertjében, szülei sírja mellett helyezik végső nyugalomra Kányádi Sándort.

Beleolvashat Kányádi 2003-as verseskötetébe (MaNDA)
Beleolvashat Kányádi 2003-as verseskötetébe (Kecskeméti Katona József Gimnázium PDM)

Kányádi Sándor június 20-án hajnalban, életének 90. évében hunyt el. Nemcsak a 20. és a 21. század, hanem az egyetemes magyar irodalom kiemelkedő költője volt. Költészetének legfőbb üzenete a szülőföld szeretete, a táj, a kultúra és az ember egysége, az anyanyelv megtartó ereje, az erdélyi kisebbségi sors. Költői, írói, műfordítói munkássága mellett személyéhez számtalan kezdeményezés fűződik. Közadakozásból állíttatta a budapesti Tabánban Elek apó kútját, amely Benedek Eleknek állít emléket. Kezdeményezésére született a Magyar Mesemúzeum és a Budavári Tóth Árpád Műfordítói Díj is. Kányádi Sándort az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Művészeti Akadémia is saját halottjának tekinti.

Borító: youtube.com