ÉVFORDULÓ SOROZAT

A telefonos kisasszonyok

A telefonos kisasszonyok

- 2024. május 17. 10:07

Május 17-e a Távközlés világnapja. A telekommunikáció hazánkban a telefonközpontok megnyitásával kezdett hódító útjára, de ami igazán érdekes, hogy ezekben a központokban hölgyek dolgoztak.

A telefonos kiasszonyoknak egyszerre három dolgot kellett csinálniuk: beszélni a hívóval a mellkasukon rögzített beszélőn, gondolkodni a hívott fél adatain, és lehetőleg jó helyre kapcsolni. Ez utóbbi néha nem sikerült, emiatt érhette némi bosszúság a hívó felet. Hogy miért kellett a hívó fél adatain gondolkodniuk? Mert kezdetben nem volt telefonkönyv.

 

A kisasszonyoknak az összes előfizető nevét fejből kellett tudniuk, az is előfordult, hogy már a hívó fél hangjából felismerték az illetőt, és azt is tudták kit kell majd kapcsolniuk.
Igazi érdekesség, hogy telefonkezelői munkára csak olyan úrilány pályázhatott, aki legalább két közismert úri család ajánlásával bírt– hiszen ez a munka ekkortájt bizalmi állásnak számított. Ez azonban nem minden, a jó megjelenés mellett kiváló emlékezőtehetséggel kellett rendelkezniük, és a magyar mellett egy idegen nyelven is tudniuk kellett társalogni.

Az első kezelőnő Matkovics Júlia volt, aki 1881. április 1-jén tett sikeres vizsgát, a telefonkezelés tudományát közvetlenül Puskás Tivadaréktól tanulta meg. Később ő volt az, aki betanított a többi kisasszonyt. Matkovics Júlia a vizsgáján az egyik kezében gyufaskatulyát tartott, a másikban pedig szaloncukrot. Ha a vizsgázó hibázott, „kihúzta a gyufát”, ha valaki jól teljesített, a szaloncukrot megkapta „prezentbe”, azaz ajándékba. Harmincnégy éven keresztül dolgozott kapcsolókészüléke előtt. Ötvenhárom éves korában hunyt el a Szent Margit Kórházban 1915-ben.

 

A telefonos kisasszonyok vizsgafeladata ma már szinte teljesíthetetlennek tűnik: az újoncoknak kívülről meg kellett tanulniuk az előfizetők nevét, ehhez párosítani a kapcsolási számot, a lakások címét és a foglalkozásokat is. Milyen szerencsések vagyunk, hogy elég a saját számunkat fejben tartani!

A Postamúzeum időszaki kiállítása 2024 decemberéig látogatható. Itt nemcsak a telefonos kisasszonyokkal találkozhatnak, hanem Ferenc József telefonkészülékével és a lakihegyi adótorony makettjével is.

A fényképek a múzeum kiállításán készültek.

Évforduló sorozat

Norman Mailer 100
2023. január 31. 11:24

A feldarabolt felfedező
2023. január 17. 11:12

Hašek, a züllött alak
2023. január 3. 6:05

Budapest 150!
2022. december 22. 11:38

Írország 100
2022. december 6. 8:58

Vonnegut 100
2022. november 11. 6:34

BBC 100
2022. október 18. 6:56