A templom újra erőt és kegyelmet sugároz majd

A templom újra erőt és kegyelmet sugároz majd

- 2020. szeptember 7. 9:17

Több mint egymilliárd forint állami támogatásból megújult a Budapest V. kerületében lévő Egyetemi Kisboldogasszony-templom. A barokk épületet Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek áldotta meg vasárnap szentmise keretében.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte: az Egyetemi templom és a mellette lévő Központi Papnevelő Intézet a kereszténység élni akarásának szimbóluma, megmutatja, hogy a kereszténység nemcsak poros múlt, hanem a tudomány közvetítője és a szépség megteremtője is. Az államtitkár felidézte: I. Lipót császár, miután Magyarország felszabadult a török uralom alól, ígéretet tett, hogy annyi templomot építtet, ahányat a törökök elpusztítottak.

Az új külső (mti)

Három évtizeddel később tették le az épület alapkövét, amely felépülése óta szolgálja előbb pálos, majd egyetemi templomként hitünket. Kitért arra, a rendszerváltozás után is közel három évtized telt el, hogy egy másik pusztító időszak, a kommunizmus bukása után részben megújulhatott a templom. Három évtizede hittük, hogy a változás a kereszténységnek is nagy erőt ad”, ma már látjuk azt is, mekkora küzdelem a kereszténység megőrzése. Ha nem lennének kispapok, a hitet továbbadó fiatalok, minden munkánk hiábavaló lenne, mert értékeket ugyan menthetnénk, de a kereszténységet csak veletek együtt tudjuk továbbadni, tette hozzá Soltész Miklós.

Erdő Péter szentbeszédében a magyar Czestochowának nevezte a templomot és a mellette lévő hajdani pálos kolostort. Elmondta: a templom főoltárát a czestochowai fekete Mária-kegykép másolata díszíti. Ez a Szűz Mária-ábrázolás úgynevezett hodegitria, amely arra utal, hogy Mária vissza tudja vezetni a keresztény közösséget olyan városokba és olyan tájakra, ahonnan elüldözték. Mária szerinte vissza tudja hozni a hitet olyan társadalmakba, ahol az igazság, a szeretet és a Krisztusba vetett bizalom kiszáradt az emberek szívében. A bíboros reményét fejezte ki, hogy a templom, ahol nagy teológusok és szentéletű papok hívők sokaságában tartották beszédeikkel a lelket, újra erőt és kegyelmet sugároz majd mindenki számára.

Ünnepi mise (mti)

A részleges felújítás 2019 májusában kezdődött. A munkálatok során megtisztították és kijavították a toronysisak rézburkolatát, restaurálták a szobrokat, felújították a sekrestyét, kicserélték a padlóburkolatot és korszerűsítették a fűtési és elektromos rendszert. A templomot és a mellette lévő kolostort a pálosok építették. A kolostort 1715-ben kezdték építeni, a templom alapkövét 1725-ben rakták le. Az építést Drenker Mátyás, Mayerhoffer András, majd Siegl Márton mester vezette. Az első szentmisét 1742-ben mutatták be az épület falai között, a tornyok 1768-ban, illetve 1771-ben készültek el. 1786-ban, a pálos rend feloszlatása után, a templom a Pázmány Péter Egyetem temploma lett, 1803-tól az egyetem és a  pálos kolostorban létesített Központi Papnevelő Intézet közös temploma.

Borító: A megújult templombelső (mti)