A vándorkiállítás 70 ezer kilométeres utat tett meg 2015 óta

A vándorkiállítás 70 ezer kilométeres utat tett meg 2015 óta

- 2019. december 19. 12:38

Ünnepséggel zárták a 2015-ben elindított a Boldogasszony kiállítássorozatot az Országházban, szerdán Budapesten.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet vándorkiállítása a Kárpát-medence és a diaszpóra 55 kortárs magyar művészének Szűz Máriáról készített alkotását gyűjtötte egybe. A tárlat az elmúlt négy évben látható volt Magyarországon, a határon túli magyarok lakta területeken, Lengyelországban, Rómában és Brüsszelben is. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az ünnepségen kiemelte: Szent István a Mária-kultuszt nagyon korán, és nagyon hatásosan teremtette meg Magyarországon. A hagyomány szerint az államalapító közeli halálát érezve felajánlotta önmagát és a királyságot Szűz Máriának, aki így Magyarország patrónusa lett, idézte fel a miniszter, aki szerint a Mária-kultusz a Szent Korona-kultusszal együtt mélyen beivódott a magyarság lelkébe, és támaszává vált az évszázadok alatt.

Nagyító alatt festett, tűzzománc medálon (Piarista Múzeum CC BY-NC-ND)

A kiállítás alkotásai személyes hitvallások, hangsúlyozta Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, aki úgy fogalmazott: a magyarság számára Szűz Mária nem csupán Jézus édesanyja, hanem a nemzet védelmezője is, immáron ezer éve. A rendezvényen Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke elmondta: a vándorkiállítás 70 ezer kilométeres utat, valódi zarándoklatot tett meg 2015 óta. Szűz Mária és kultusza összeköti a nemzetet, áthatja a magyarság múltját, jelenét és jövőjét, tette hozzá Szász Jenő az ünnepségen, ahol beszédet mondott Fazakas Zoltán Márton csornai premontrei apát is.

Petrás Mária az ünnepségen (mti)

Az ünnepségen fellépett Petrás Mária Prima Primissima díjas népdalénekes és Kiss Krisztián kobzosművész, valamint a székelyudvarhelyi Vox Gimiensis gyermekkórus.

(mti)

Borító: Egy alkotás a vándorkiállításról (mti)